Европейската комисия окончателно прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП),

...
Европейската комисия окончателно прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП),
Коментари Харесай

ЕС прекрати мониторинга над България

Европейската комисия дефинитивно приключи Механизма за съдействие и инспекция (МСП), или мониторинга над България.

Това разгласи през днешния ден в особено известие самата Комисия. Мониторингът търпя 15 години.

На 5 юли Европейска комисия осведоми страните членки (Съвета) на Европейски Съюз, че до началото на септември счита да анулира решенията си от 2006 година за налагане на мониторинг над България и Румъния. Съветът трябваше да показа своите съображения и забележки (ако ги има) до 25 август.
Що е то
Механизмът бе натрапен, защото сега на присъединението си към Европейски Съюз на 1 януари 2007 т. България и Румъния към момента не бяха постигнали задоволително прогрес в региона на правосъдните промени и корупцията.Отделно България имаше проблеми с проведената престъпност.

МСП бе преходна мярка за подкрепяне на двете страни да преодолеят изоставането.

През декември 2006 г. Европейска комисия откри критерии за оценка на напредъка. Специално за България индикаторите обхващаха въпроси като независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите за битка с проведената престъпност.

Оценките и формалните отчети на Европейска комисия се основаваха на деликатен разбор и мониторинг, съпроводени от непрекъснат разговор сред българските и румънските управляващи и службите на Комисията. Брюксел оповести първия си отчет през лятото на 2007 година

Докладите съдържаха оценката и рекомендациите на Комисията към българските и румънските управляващи и се допълваха от неин работен документ с обстоен разбор по всеки един от индикаторите на МСП.

Европейска комисия приключи оценките по Механизма през есента на 2019 година и разгласи, че ще спре и него след мнения на Европейския парламент и на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз. Евродепутатите се изрекоха позитивно.

През юни т.г. Комисията даде ясни индикации, че счита да завърши този механизъм след съвещания със Съвета.
Една пречка по-малко към Шенген?
Мониторингът е една от спънките по пътя на България към Шенгенското пространство, въпреки механически двете неща да не са свързани между тях. За влизането ни в Шенген са 25 от общо 27 страни членки на Европейски Съюз. Против са само Нидерландия и Австрия.

Нидерландия, която е срещу България, само че не и срещу Румъния, изиска специфичен отчет по МСП за страната ни. От Европейска комисия отхвърлиха, като акцентираха, че отчетите за България са прекъснати още през 2019 година

Текстът за унищожаване на МСП обаче дава очаквания, че Хага ще промени позицията си. Още повече, че управляващите в Ниската земя дадоха знак, че са удовлетворени от хода на правосъдната промяна у нас.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР