Европейската комисия одобри шестнадесетото изменение на Програмата за развитие на

...
Европейската комисия одобри шестнадесетото изменение на Програмата за развитие на
Коментари Харесай

ЕК одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Европейската комисия утвърди шестнадесетото изменение на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за интервала 2014-2020 г, с което се планува смяна на текстовете в част от ограниченията и подмерките. Изменението включва и преразпределяне на 142 млн. евро от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, което не оказва отрицателно въздействие нито върху европейския, нито върху държавния бюджет, оповестиха от пресцентъра на земеделието и храните.

Като част от резултатите от финансовите преразпределения (включително и вътре в самите мерки), са прехвърлени над 115 млн. евро обществени средства към подмярка 7.2. „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “, близо 45 млн. евро обществени средства към бюджета на подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “, 1.2 млн. евро обществени средства към подмярка 4.3 „ Подкрепа за вложения в инфраструктура - развиване, рационализация или адаптиране на земеделската и горска инфраструктура “, както и с спомагателни 26 млн. евро обществени средства е повишен бюджетът на процедурата, стартирала през 2021 година за  преработвателни предприятия по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “.

Преразпределението на средствата подсигурява уравновесено и дейно ориентиране на финансовия запас по Програмата, в сходство със заложените стратегически цели и цели на национално и европейско равнище. Промените в обособени ограничения и подмерки ще спомогнат за улеснение осъществяването на ПРСР 2014-2020 година и сполучливото привършване на програмния интервал.

Във връзка с стадия на осъществяване на ПРСР 2014-2020 година се прави промяна в крайният период за осъществяване на планове по капиталовите ограничения от 2023 година на 2025 г. 

С изменението на Програмата се усилва допустимият размер на разноските за вложения по подмярка 1.2 „ Демонстрационни действия и дейности по осведомление “ от 100 000 евро на 350 000 евро. Целта е осъществяване на ефикасни демонстрационни действия, ориентирани към аграрни стопани и заетите лица в техните стопанства.

За улеснение осъществяването на подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ се включва текст, според който назначението на втори началник на земеделското стопанство е възможно единствено когато кандидати/бенефициенти дами употребяват отпуск и обезщетение при бременност, раждане и развъждане на дете до 2 години.

В текста на подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ е направено изменение по отношение на плануванаъа опция за индексация на разноските за строително монтажни работи (СМР) по подмярката.

Промените в мярка 10 „ Агроекология и климат “, мярка 11 „ Биологично земеделие “ и Мярка 14 „ Хуманно отношение към животните “ включват нарастване (индексация) на размера на обезщетителните заплащания по трите ограничения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР