Европейската комисия одобри придобиването на бизнеса на Telenor в България,

...
Европейската комисия одобри придобиването на бизнеса на Telenor в България,
Коментари Харесай

Петр Келнер получи разрешение да купи Telenor в България

Европейската комисия утвърди придобиването на бизнеса на Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от PPF Group NV, благосъстоятелност на най-богатия човек в Чехия и Източна Европа - Петр Келнер. Разрешението е обещано без условия.

Стойността на договорката е €2,8 милиарда. Тя бе оповестена в края на март т.г. и с изключение на мобилните оператори включва и доставчика на софтуерни услуги Telenor Common Operation. Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и към 3500 чиновници.

" Комисията откри, че препоръчаната транзакция няма да сътвори терзания за конкуренцията ", се споделя в формалното известие. В него се показва, че фирмите работят в обособени територии и не припокриват активността си в една страна.

Цената на придобиването се равнява на 6.4 пъти облагата на бизнесите на Telenor Централна и Източна Европа за 2017 година Продажбата ще донесе на норвежката компания облага от над 316 млн. евро. Telenor напуща района след 25 години сполучлив бизнес.

Кой е купувачът?

Купувачът PPF Group е следен от чешкия милиардер Петр Келнер - един от най-богатите европейци и най-богатият човек в Източна Европа. Келнер изиска да купи и друга огромна българска компания - притежателя на Нова телевизия " Нова броудкастинг груп ", само че Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката.

Той има благосъстояние от към 16 милиарда $, а групата му PPF ръководи активи за над 35 милиарда евро в разнородни браншове. Милиардерът развива бизнеси в разнообразни страни като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Съединени американски щати, Франция, Виетнам и други

Бизнесменът към този момент има опит в телекомуникационния бизнес - PPF държи над 80% в O2, най-големият оператор в Чехия и трети по мярка в Словения с общо 7 млн. клиенти.

" С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа вършим значима стъпка в опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor върху районите, където има максимален капацитет за основаване на стойност ", сподели тогава Сигве Бреке, изпълнителен шеф на Telenor Group.

Миналата седмица българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) блокира придобиването на " Нова броудкастинг груп " от Келнер. Все още не е ясно дали ще има обжалване. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР