Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за

...
Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за
Коментари Харесай

ЕК одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г.

Европейската комисия утвърди Националната стратегия по пчеларство на България за интервала 2020-2022 година Общият ѝ бюджет е в размер на 6,4 млн. лева за всяка една от трите години на използването, оповестяват от земеделското министерство.

50% от средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 50% от националния бюджет. Всички ограничения, прилагани досега са включени в Програмата, и са планувани и нови ограничения за подкрепяне.

За първи път ще се финансират разноски за преносимо пчеларство. Това ще подсигурява разнообразна паша за пчелните фамилии и ще увеличи добива на пчелен мед и пчелни артикули. Освен това, ще се резервира съществуващото биоразнообразие от растителни и дървесни типове у нас. Ще продължи и подпомагането за закупуване на нов прикачен инвентар за преносимо пчеларство (ремаркета, платформи), прилагано и в миналата стратегия. Включени са и действия за образования на пчелари.

По Програмата ще се финансира и провеждането на базари, на които локални пчелари ще могат да оферират продукцията си, за разпространение и увеличение на потреблението. Отново ще се подкрепя ефикасната битка с стопански значимите болести по пчелите - вароатоза и нозематоза, като ще се финансират проучванията. Проверките за остатъчни количества субстанции от пестициди в питателните ресурси /мед, прашец/ и пестициди в пчели от региони с интензивно земеделие също ще бъдат възможни.

По Националната стратегия ще се дават средства за инвентаризация на съществуващата у нас медоносна растителност, за по-равномерно систематизиране на броя на пчелните фамилии съгласно типа паша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР