Европейската комисия одобри 8,1 милиарда евро (8,7 милиарда долара) държавна

...
Европейската комисия одобри 8,1 милиарда евро (8,7 милиарда долара) държавна
Коментари Харесай

EK одобри 8,1 милиарда евро за проекти в областта на микроелектрониката

Европейската комисия утвърди 8,1 милиарда евро (8,7 милиарда долара) държавна помощ за планове в региона на микроелектрониката и информационните технологии като част от устрема на Европейския съюз да бъде на върха на софтуерните нововъведения.

14 страни членки могат да обезпечат помощ за 68 плана, включващи компании, в това число Airbus, ASML и Ericsson.
-->
Проектите, които обгръщат общо 56 компании, включват изследване и развиване на материали и принадлежности, както и дизайн на чипове и индустриални процеси. Те са ориентирани към телекомуникационните технологии 5G и 6G, дружно с самостоятелното шофиране, изкуствения разсъдък (AI) и квантовите калкулации.

Първите нови артикули могат да излязат на пазара още през 2025 година, до момента в който цялостният план се чака да бъде приключен до 2032 година

 Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон  каза, че плановете ще ускорят развиването на европейска верига за доставки за съставни елементи за радарни и галактически приложения и стартирането на електрически транспортни средства, както и ще допринесат за създаването на най-съвременни AI чипове.

Комисията се надява плановете да привлекат 13,7 милиарда евро спомагателни частни вложения. Други участващи компании включват GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive и Bosch.

Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie и Infineon също вземат участие в плановете.

Държавите, предоставящи държавната помощ, са Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Испания.

Те могат да си върнат част от държавната помощ от планове, които са  успешни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР