Европейската комисия обяви своята дългоочаквана стратегия за Западните Балкани, с

...
Европейската комисия обяви своята дългоочаквана стратегия за Западните Балкани, с
Коментари Харесай

ЕС открехна вратата за Западните Балкани

Европейската комисия разгласи своята дълго чакана тактика за Западните Балкани, с която - след дълга пауза, даде сигнал за ново разширение на Европейския съюз. Същевременно тя подтиква шестте страни, очакващи в вероятност участие, да извършат нужните промени, без които то ще си остане една фантазия. Включването им в процеса има и още една цел - стабилизирането на района и откъсването му от нездравословни въздействия.

Както разгласи висшата представителка на Евросъюза по въпросите на външните работи Федерика Могерини при представянето на тактиката в Страсбург, отварянето пред Балканите на вероятност за влизане в общността е от изгода за самия съюз. Същото е очебийно и в документа, съгласно който стабилната, основаваща се на заслуги вероятност за участие на Западните Балкани е в полза на политиката, сигурността и стопанската система на самия Европейски Съюз. Става дума за "геостратегическа инвестиция в постоянна, мощна и обединена Европа, основаваща се на общи полезности ".

Решението на Европейската комисия да задвижи още веднъж процеса на разширение след дългата пауза, последвала сложните за преглъщане залъци Румъния и България, съгласно редица наблюдаващи се дължи на терзанието от въздействието на Москва в Западните Балкани. Впрочем в Страсбург Могерини искрено уточни, че Русия несъмнено има ползи в района. Други представители на Брюксел прецизираха, че Москва се пробва да отклони западнобалканските страни от преследването на участие в НАТО и Европейски Съюз, което е още една причина за ангажиране на общността в тази част на Европа. Точно с тази цел ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер прикани в годишната си тирада за положението на съюза през септември 2017-а да се даде "убедителна вероятност за разширение " на Западните Балкани, откакто Европейският съвет през март предходната година взе решение за фокусиране върху този район.

Макар че Сърбия и Черна гора са водещите претенденти, документът дефинира възможното им приемане през 2025-а като "изключително амбициозна цел ". В него ясно се показва, че водачите в Белград ще би трябвало да се заемат с няколко неособено приятни задания. На първо място, ще е належащо Сърбия да подписа съглашение за нормализация на връзките си с Косово. Освен това категорично се акцентира, че претендентите за участие са длъжни да показват цялостна поддръжка за външната политика на Евросъюза - явен сигнал към Белград, че не може до безконечност да поддържа близки връзки с обичайния си другар Москва. В тази връзка в съветската преса даже се появиха спекулации, че Сърбия и Черна гора са били определени за водещи претенденти за участие точно с цел да бъдат обезвредени благосклонностите им към Русия.

От останалите страни Албания и Македония са с най-хубави шансове, като комисията изрази подготвеност незабавно да стартира договаряния за участие с тях, щом изпълнят избрани условия. За Босна и Херцеговина се споделя, че "би могла " да кандидатства. А за Косово, чиято самостоятелност не се признава от пет страни от Европейски Съюз, е написано, че има опция за прогрес, когато "обстоятелствата го разрешават ".

Въпреки приемането на тактиката усложненията, с които Европейският съюз ще се сблъска във връзка със Западните Балкани, не са завършили. Блокът желае да резервира въздействието си в района, както и да го защищити от завръщането на неустойчивостта, която го бе обхванала през 90-те години. Един от инструментите за практикуване на въздействие върху него са европейските пари - за интервала от 2007-а до 2017-а съюзът е налял 9 ммлрд. евро предприсъединителна помощ, като за 2018 е очакван един милиард. Но, въпреки това, общността скоро няма да има подготвеност за приемане на нови членове - без значение какви и от кое място. В момента тя страда от съществени вътрешни проблеми, нуждае се от основни структурни промени, с цел да усъвършенства жизнеспособността си, и не е ясно по какъв начин ще организира паралелно двата процеса.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР