Европейската комисия обяви днес ключово политическо споразумение, което засилва подкрепата

...
Европейската комисия обяви днес ключово политическо споразумение, което засилва подкрепата
Коментари Харесай

ЕК одобри нов механизъм за подкрепа на Украйна с бюджет от 50 милиарда евро

Европейската комисия разгласи през днешния ден основно политическо съглашение, което ускорява поддръжката за Украйна в сериозен интервал на нейното развиване и интеграция към Европейския съюз. Със устойчиво и стабилно финансиране, новосформираният механизъм за Украйна е ориентиран към поддръжка на възобновяване, реконструкцията и модернизацията на страната, с общ бюджет от 50 милиарда евро за интервала 2024-2027 година

Механизмът, препоръчан от Комисията през юни 2023 година, е структуриран в три съществени стълба : директно подкрепяне на държавния бюджет, капиталова рамка за стимулиране на обществени и частни вложения и техническа помощ за поддръжка на основни промени в страната . Този упорит проект включва даването на 17 милиарда евро под формата на безплатни средства и 33 милиарда евро под формата на заеми.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчертава на уговорката на Европа да стои до Украйна във всеки стадий на спора и възобновяване, изразявайки вяра за бързото реализиране на първото заплащане през март .

„ Европа ще бъде на страната на Украйна за всеки ден от войната и за всеки ден по-късно. Това съглашение е значима стъпка напред. Европа е вярна на своята дума “, съобщи тя.

За да се подсигурява прозрачността и вярното ръководство на средствата , съглашението включва строги ограничения за одит и надзор . Така се обезпечава отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз и се поддържа подобрението на системата за вътрешен надзор на Украйна. С този забележителен финансов механизъм, Европейският съюз изпраща явен сигнал за своята непоколебима поддръжка и ангажимент към Украйна, наблягайки своята роля като основен сътрудник в процеса на възобновяване и дълготрайно развиване на страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР