Европейската комисия обмисля ограничаване на цените на електроенергията в Европа.

...
Европейската комисия обмисля ограничаване на цените на електроенергията в Европа.
Коментари Харесай

Европейската комисия обмисля ограничаване на цените на електроенергията в Европа

Европейската комисия обмисля ограничение на цените на електрическата енергия в Европа. Това излиза наяве от презентация, която ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен показа пред европейските държавни ръководители на срещата на върха във Версай в четвъртък вечерта. Според презентацията органът на Европейски Съюз изследва „ разновидности за незабавни ограничения за ограничение на резултата на разпространяване на цените на газа върху цените на електрическата енергия ", като да вземем за пример „ краткотрайни ценови ограничавания ".

Тази опция е част от пакет от ограничения, с които Европейска комисия желае да смекчи последствията от енергийната рецесия, провокирана от съветската нападателна война против Украйна, и в средносрочен проект да изведе Европа от зависимостта от вноса на съветски първични материали, предава DPA, представени от investor.bg.

От известно време насам Европейски Съюз позволява народен надзор на цените в интерес на семействата и дребните предприятия. Ако рецесията се задълбочи, идната стъпка може да бъде общоевропейско контролиране.

Европейска комисия може да показа предложение още в края на март, заяви Фон дер Лайен. Същевременно органът желае да сътвори работна група, която да възнамерява и координира запълването на газохранилищата за идната зима.

Освен това Европейски Съюз облекчава законодателството в региона на държавните помощи, с цел да разреши изплащането на обезщетения на браншовете, които са изключително наранени от ценовия потрес, както изясни Фон дер Лайен. Тя се застъпи и за краткотрайното облагане на „ изключителните облаги " на енергийните компании, които не се нуждаят от закупуване на безценен газ - да вземем за пример нуклеарните компании, само че също и доставчиците на зелена електрическа енергия.

До средата на май Европейска комисия желае да предложи идея за превъзмогване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия до 2027 година Брюкселският орган назовава плана Re-Power EU. Комисията работи и по „ усъвършенстване на структурата на пазара на електрическа енергия " – „ предвид на структурната смяна към декарбонизация на енергийния микс ", както се споделя в презентацията на Дон дер Лайен.

От месеци Франция упорства за промяна на пазара на електрическа енергия, защото страната създава най-вече нуклеарна сила и по този метод е по-малко подвластна от вноса на съветска сила, само че към момента е наранена от високите цени на електрическата енергия.

Преди началото на срещата на върха Фон дер Лайен съобщи, че полемиките в четвъртък вечерта ще бъдат отдадени, наред с другото, на " преосмислянето " на енергийните доставки в Европа. Членовете на Европейски Съюз ще би трябвало да прекратят зависимостта си от изкопаеми горива от Русия. „ За да реализираме това, се нуждаем от големи вложения във възобновима сила ", сподели тя.

Ясното обръщение на Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон също предизвести във Версай за зависимостта на Европа от съветския газ. Руският президент Владимир Путин може да употребява възможното преустановяване на доставките на газ „ като оръжие " против Европа, съобщи Макрон. „ Трябва да се подготвим за всички сюжети “.

Френският президент ясно съобщи: " Нашата воля е да защитим жителите и предприятията си от повишението на цените в кратковременен проект “. Някои страни членки, в това число Франция, към този момент са подхванали ограничения, сподели той. С оглед на обстановката обаче са нужни " по-постоянни и европейски " механизми.

Сега Европейска комисия ще показа „ няколко механически оферти " за обща енергийна политика и ще приготви нужните текстове до идната среща на върха на Европейски Съюз в края на март. На тази основа би трябвало да се вземе решение, сподели Макрон.

На национално ниво Франция предприе толкоз великодушни ограничения за подкрепяне в изискванията на ценови гърмеж, каквито евентуално няма в никоя друга страна от Европейски Съюз: Предприятията за комунални услуги имат право да усилват цените на електрическата енергия за потребителите с не повече от четири %. Освен това цените на газа за доста французи са замразени на равнището от октомври 2021 година

Първоначално се очакваше таванът на цените на газа да изтече през юни 2022 година, само че в този момент се възнамерява удължение до края на годината. Наскоро министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер дефинира разноските за другите ограничения за поддръжка на неговото държавно управление на повече от 20 милиарда евро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР