Европейската комисия обмисля да забрани лицевото разпознаване на публични места

...
Европейската комисия обмисля да забрани лицевото разпознаване на публични места
Коментари Харесай

ЕС обмисля да забрани общественото лицево разпознаване за срок от 5 години

Европейската комисия обмисля да забрани лицевото различаване на обществени места за период от 5 години. Изключение ще бъдат планове за сигурност и изследователска активност. Това се схваща от чернова на документ, до която са се добрали от Politico. Временната възбрана ще даде опция на политиците и откривателите да проучат технологията и да измислят по какъв начин да я контролират.

Активисти от цялата планета всекидневно показват терзанията си във връзка с лицевото различаване. Те употребяват причините, че то не работи правилно при дами и цветнокожи, а и също по този начин, че може да се употребява за шпионаж на хората.

Европейският контролен орган по отбрана на данните е заключил, че превръщането на човешко лице в обект за огромни компании и държавни управления може да е в ущърб на човешкото достолепие. Допитване във Англия демонстрира, че 46% от обществото счита, че би трябвало да е допустимо да се откажем от присъединяване в планове с лицево различаване.

Градове като Сан Франциско и Сомервил в Съединени американски щати към този момент са забранили потреблението на лицево различаване от страна на управляващите. Активисти се борят такава възбрана да се наложи и на частни лица.
Добра концепция ли е една такава краткотрайна възбрана?
Темпото, с което технологията се постанова в Европа, от полицейски сили до супермаркети, е високо. Наскоро във Франция и Швеция бе спряно инсталирането на технологии за лицево различаване в учебните заведения. Забраната ще разреши разглеждането в елементи и оценката на терзанията. Тя е и доста по-лесна и рационална от това да оставим лицевото различаване да докара до редица възможни проблеми, които след това да би трябвало да разгадаем.
Официалният текст би трябвало да се появи през Февруари и дотогава концепцията на Комисията може да претърпи промени.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР