Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала

...
Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала
Коментари Харесай

ЕС няма информация някоя компания да е плащала в рубли за руския газ

Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за съветския газ, откакто Москва сложи условие задграничните купувачи да следват механизма за конвертиране на заплащанията от евро или долари в рубли. Това съобщи еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон , представена от Ройтерс.

Министрите на енергетиката на страните членки се събираха на изключително съвещание в Брюксел, откакто подаването на газ към България и Полша.

"Комисията няма информация някоя страна или частна компания, която е подготвена да направи това ", сподели Симсон при идването си за срещата на енергийните министри на страните членки в Брюксел.

Полският енергиен министър сподели, че Варшава предлага да бъде въведен "данък взаимност " за страните, които не поддържат ембарго върху съветския нефт. Полша изрази също по този начин подготвеност да поддържа Германия да се откаже от съветския нефт.

Енергийният министър на Германия сподели, че страната му може да се оправи със възбраната за нефт до края на годината, само че не и със възбраната за газ. "Германското мнение е, че би трябвало добре да подготвим тези стъпки и да не се позволява икономическата обстановка да излезе отвън надзор. Германия реализира огромен прогрес във връзка с въглищата и нефта и е напът да го направи и във връзка с газа. Другите страни се нуждаят от малко повече време ", сподели немският министър на стопанската система и климата Роберт Хабек.

Австрия е подготвена за включването на възбрана на вноса на съветски нефт в Европейски Съюз в най-новия пакет от наказания, който сега се обмисля, заяви Българска телеграфна агенция. "Австрия е подготвена до понесе следствията от ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт, в случай че Европейската комисия и страните членки на Европейски Съюз решат да го вкарат ", сподели австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер. Тя добави, че Австрия интензивно е работила "да редуцира " зависимостта си от импорт на съветска сила. През март Австрия не е преработвала недопечен нефт от Русия, уточни Гевеслер.

Австрийската министърка, която в предишното е изразявала песимизъм към налагането на наказания против съветската сила, сподели, че е значимо Европейски Съюз да взема решенията за наказания дружно.

Унгария удостовери позицията си, че е срещу възбраната за импорт нефт и газ. Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на съветски нефт поради зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това показаха през днешния ден двама представители на европейските институции, представени от Ройтерс.

И без това възможното петролно ембарго несъмнено ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с цялостна мощ едвам при започване на идната година, означават чиновниците на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от съветския експорт на нефт и петролни артикули, което обезпечава на Москва голям източник на доходи. Редица европейски страни, в това число Полша и Латвия, упорстват на това да се постави край, с цел да се блокира финансирането на военните дейности в Украйна.

Страните от Европейски Съюз са платили на Русия близо 20 милиарда евро от 24 февруари, когато започнаха военните дейности в Украйна, съгласно организацията "Център за проучвания за сила и чист въздух ".

Засега директно наранени от прекъсването на доставките на съветски газ са единствено България и Полша. Руският газов колос "Газпром " спря едностранно доставките на газ за двете страни на 27 април. По разпореждане на президента на Русия Владимир Путин съветският газ към този момент се продава "в рубли ", т.е. по скица, която планува превалутиране на платените средства в съветска валута.

Мярката на Путин е в отговор на наложените от Запада наказания против Русия, която стартира военна експанзия против Украйна на 24 февруари.

България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС), тъй като това опонира на дълготрайните контракти за доставка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР