Европейската комисия недвусмислено заяви, че България е покрила критериите за

...
Европейската комисия недвусмислено заяви, че България е покрила критериите за
Коментари Харесай

Димитър Марков: Скептицизмът спрямо членството на България в Шенген нараства

" Европейската комисия недвусмислено съобщи, че България е покрила критериите за участие в Шенген. Държавите членки имат своите запаси, а те са ги имали и преди този момент. Има страни, които обичайно се опълчват на участието на България. Затова въпросът е по-скоро политически, в сравнение с механически и юридически. Но ние не си свършихме домашното и случай като днешния, той е част от неприятна поредност, не ни оказва помощ в това да убедим по-скептичните политици в страните членки, че с изключение на на хартия, България има потенциал да бъде член на Шенгенското пространство ".

Това съобщи за БНР Димитър Марков, който е шеф на правната стратегия на Центъра за проучване на демокрацията.

" Голяма част от работата на Министерство на вътрешните работи беше сложена под въпрос. Скептицизмът по отношение на страната ни нараства. От съвсем единомислещо утвърждение от ден на ден страни членки започнаха да показват гласно отрицание. Ние сме външна граница на входа на мигрантския поток и всички членки, до които той доближава, се усещат потърпевши от неспособността на България да го управлява дейно ", добави Марков.

Според Димитър Марков " целият потенциал на страната във външната политика би трябвало да се активизира в еднопосочно изпитание да убедим скептичните страни в изгодите за Европейски Съюз от присъединението на България към Шенгенското пространство ".

" Имам опасения, че тази опция, колкото и разтърсена да е тя сега, няма да бъде последвана от нова. Сега е моментът за деяние. Най-важно е политиците да загърбят разликите между тях... Ако България остане единствената страна отвън Шенген, това би било извънредно отрицателна политическа оценка от страна на Европейски Съюз във връзка с способността на България да се оправи с проблемите си в региона на сигурността ", добави още Димитър Марков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР