Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четиринаказателни процедури,

...
Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четиринаказателни процедури,
Коментари Харесай

ЕК стартира наказателни процедури срещу България

Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни процедури, като открива една нова за нарушавания в региона на околната среда и предявява нов иск против България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Три от процедурите са открити още през 2019 година и 2020 г . за несъблюдение на условията на три наставления. Това са директивите по отношение на: излъчванията от индустрията - сложно попречване и надзор на замърсяването; оценката на въздействието на някои обществени и частни планове върху околната среда; контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции. С обнародването през 2022 година в „ Държавен вестник “ на промени в Закона за запазване на околната среда и на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда позволените нарушавания са отстранени, показват от Министерство на околната среда и водите.  Четвъртата закрита наказателна процедура стартира през есента на 2022 година за липса на съобщение от страна на България за дълготрайната ѝ тактика , направена съгласно условията на Регламент на Европейския съюз за ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата . Дългосрочната тактика за намаляване на изменението на климата до 2050 година на България е призната с решение на Министерския съвет от 21 октомври 2022 година, което разреши на България да рапортува пред Европейска комисия осъществяването на своето обвързване. От Министерство на околната среда и водите означават, че с решенията си за закриване на четирите наказателни процедури Европейска комисия дава оценка, че България е изпълнила отговорностите си и е отстранила позволените нарушавания на правото на Европейски Съюз.

Със свое решение, обаче, Европейска комисия също изпраща публични уведомителни писма до 14 страни членки, измежду които и България, във връзка с  намаляването на излъчванията на няколко замърсителя на въздуха. От страните членки се изисква да основат национални стратегии за надзор на замърсяването на въздуха, с цел да покажат по какъв начин тези задължения за понижаване ще бъдат изпълнени. Министерство на околната среда и водите подхваща нужните дейности за промени в Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020-2030 година Амонякът , произлизащ от селскостопанския бранш, е замърсителят, за който множеството от страните членки не съблюдават отговорностите си.

Освен против България, на същото съображение са открити наказателни процедури против още 13 страни – Дания, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция.

Днес Европейска комисия взе решение и да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България за това, че не е изпълнила отговорностите си по Регламент на Европейски Съюз по отношение на предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове (ИЧВ). Освен България, това решение на Европейска комисия за завеждане на каузи пред Съда на Европейски Съюз визира още пет страни членки – Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия.

Европейска комисия заяви още, че предявява искове против България и Словакия пред Съда на Европейския съюз за налагане на санкции за това, че не са въвели в националното си законодателство европейските правила за силата от възобновими източници. Държавите в Европейски Съюз трябваше да вкарат разпоредбите до 30 юни 2021 година България и Словакия до момента не са съобщили за никакви ограничения за смяна на законодателството съгласно условията. 

Междувременно по-рано стана ясно, че Европейската комисия ни приканва да приведем схемата за обезщетяване на потребителите на горива в сходство с разпоредбите за свободно придвижване и правилото на недискриминация. Срещу нашата страна се открива наказателна процедура за въвеждането на ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар в Европейски Съюз.

България вкара скица за компенсациите, с които се понижава крайната цена на горивата , единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в страната. Схемата предвиждаше ползвателите на транспортни средства, мотоциклети и мотори, регистрирани в България, да имат право на по-ниски цени на горивата. Компенсацията водеше до понижаване на цената на горивото с 0,25 лева за литър. Намалението, обаче, не важи за коли, които не са регистрирани в България, регистрира Европейска комисия. Следователно тази мярка е мощно дискриминационна и несъразмерна, написа в известието.

Европейска комисия изисква от българските управляващи да съблюдават правилата за свободно придвижване на артикули и хора и за недискриминация по отношение на жителите на Европейски Съюз. Осигуряването на вярното деяние на единния пазар е от изключително значение и главно средство за превъзмогване на разрушителните стопански резултати от съветското навлизане в Украйна, се добавя в известието. Едностранното деяние на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не е решение. България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Европейска комисия, а в противоположен случай комисията добавя, че може да продължи с наказателната процедура.

По втора наказателна процедура Европейска комисия изпраща мнения до нашата страна, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Унгария, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Финландия поради невъвеждането на европейските правила за командироването на служащи. Правилата са свързани с битката с измамите и заобикалянето на условията, достъпа до информация и административното съдействие сред страните в Европейски Съюз.

Правилата дефинират административните условия и ограниченията за надзор, които страните могат да постановат, с цел да следят спазването на разпоредбите, пази правата на командированите служащи и ги защищават от неподходящо отношение от страна на работодателя при правосъдни или административни дейности, като обезпечават дейно използване и събиране на административни санкции и санкции в страните от Европейски Съюз. Според разпоредбите страните би трябвало да вкарат ефикасни, съразмерни и възпиращи санкции при нарушаване.

През юли 2021 година Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма до 24 страни от Европейски Съюз и в този момент продължава процедурата по отношение на 17 страни, които към момента не са въвели вярно някои или всички европейски условия. Съответните страни разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения, в противоположен случай Европейска комисия може да реши да отнесе случаите до Съда на Европейския съюз, се разяснява в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР