Европейската комисия (ЕК) спира оценката на планираното четвърто плащане от

...
Европейската комисия (ЕК) спира оценката на планираното четвърто плащане от
Коментари Харесай

ЕК спира парите за Словакия заради реформите на Фицо

Европейската комисия (ЕК) стопира оценката на плануваното четвърто заплащане от проекта за възобновяване на Словакия на стойност над 900 милиона евро. Това заяви опозиционната партия Progresívne Slovensko. на конференция в постройката на Националния съвет на Словашката република.

" Това са повече от 900 милиона евро, които, в случай че държавното управление не се контракти, Словакия може да загуби. Робърт Фицо би трябвало да разбере, че Европейският съюз няма да изпрати пари, в случай че Словакия не извърши отговорностите си. Говорим за прекъсване на оценката, до момента в който държавното управление на Фицо не направи корекции “, сподели представителят на PS Михал Симечка, съобщи " Фокус ".

На собствен ред различен представител на опозиционната партия Стефан Киш означи, че словашкото държавно управление е нарушило закона за контролиране на бюджета във връзка с лимитите на разноските, което не се харесва доста на Европейска комисия.

" Европейската комисия, от една страна, показва връщането обратно на промените, за които към този момент един път получихме пари от проекта за възобновяване, и също по този начин изисква пояснение на ограниченията, които са предмет на четвъртото заплащане “, означи той.

Киш споделя, че най-големите опасения на Европейски Съюз са свързани с върховенството на закона, лимитите на разноските и пенсионните ограничения.

" Например процесът на приемане и наличието на антимафиотския пакет, който би трябвало да гласуваме през днешния ден в Националния съвет, пречи на работата на комисията “, съобщи той

Освен това проблем е и плануваното унищожаване на Специализираната прокуратура, защото съгласно проекта за възобновяване тя би трябвало да подсигурява, че европейските пари не се присвояват и крадат. Както означи Киш, през днешния ден приказваме освен за съвсем милиард евро, само че и за други последствия, да вземем за пример понижаване на вложенията или нарастване на цената на заемите.

С идването на власт на държавното управление на Роберт Фицо през есента на 2023 година връзките сред Словакия и Европейски Съюз започнаха да се утежняват. Брюксел е нервозен от нежеланието на Братислава да даде военна помощ на Украйна и желанието за нормализиране на връзките с Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР