Европейскатa комисия (EK) ще проверява казуса с измервателните станции за

...
Коментари Харесай

Десетгодишна съдебна битка за мръсния въздух в Пловдив стигна до Брюксел

Европейскатa комисия (EK) ще ревизира проблема с измервателните станции за качеството на въздуха в София и Пловдив, които бяха преместени от основни нечисти точки в двата града. До този процес на събитията се стигна, откакто правозащитникът адв. Михаил Екимджиев е сезирал Брюксел за казуса в подтекста описа самият той пред " Капитал ".

През 2014 година станцията на Орлов мост в София, която отчиташе съществени превишения на нормите за фини прахови частици (ФПЧ), беше преместена поради строящото се метро чак в кв. " Младост ". В Пловдив пък станция, още веднъж на място с огромно замърсяване, беше преместена от кръстовище на " Баня Старинна " в жк " Тракия ". " Смисълът на тези станции не е единствено да събират данни за статистиката. Съгласно европейските правила те имат и функционалността да сигнализират - да може, когато има рисково замърсяване, хората да бъдат осведомени, а общината да вземе съответни ограничения ", споделя Екимджиев. През март той е получил писмо, в което Европейска комисия оповестява, че ще ревизира случая.

Още преди 10 години той дружно с адв. Катина Бончева, адв. Емилия Недева и над 100 жители завеждат първия групов иск в България по тематиката за качеството на въздуха - против община Пловдив. Сега делото стигна до трета инстанция и е планувано за 9 юни във Върховния касационен съд. То беше изгубено на двете инстанции до момента, като съдът твърди напълно опростено, че казуса с мръсния въздух го има на всички места, а общината няма кой знае какво да направи.

Освен това Европейска комисия напомня в писмото, че
Адв. Екимджиев разяснява пред " Капитал ", че в първите две решения по делата против община Пловдив на процедура съдиите споделят, че каквото и да направи общината, проблем ще има, което е назад на логиката и действителните законови отговорности на локалната власт във връзка с въздуха. Няма мерило, няма проблем
Адв. Екимджиев споделя, че преди няколко години изпратил писмо до Брюксел, с цел да алармира, че има проблем с местоположението на станциите. Първоначално получава отвод да се прегледа сигналът.

" Представихме спомагателни доказателства в насоката, че това не е официално нарушаване, а лишава жителите на Пловдив от информация, която е от голяма важност за живота и здравето им, и по този метод има нарушаване на европейските правила, което не е предмет на наказателната процедура. Самата тя е поради систематичното превишаване на допустимите стойности. С този сигнал вкарахме спомагателен миг, че се нарушава това предписание, съгласно което измервателните станции би трябвало да са в тези невралгични точки, в които може да се чакат пикови замърсявания ", изяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР