Европейската комисия (ЕК) приветства взетото в събота късно вечерта единодушно

...
Европейската комисия (ЕК) приветства взетото в събота късно вечерта единодушно
Коментари Харесай

ЕК приветства България и Румъния в Шенген от март

Европейската комисия (ЕК) приветства взетото в събота късно вечерта единомислещо решение от Съвета на Европейски Съюз за присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се стартира с унищожаване на инспекциите по въздушните и морските граници, считано от март 2024 година Присъединяването на тези страни ще подтиква пътуването, търговията и туризма и в допълнение ще укрепи вътрешния пазар. Обсъжданията по отношение на в допълнение решение за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници ще продължат през 2024 година Едно разширено Шенгенско пространство ще направи Европейския съюз по-силен — както във вътрешен, по този начин и в световен проект, се споделя в известие на Европейска комисия.

" Днес е исторически миг за България и Румъния. Както и ден за огромна горделивост за румънските и българските жители. От месец март те ще могат да минават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични инспекции. Това е доста огромна стъпка напред както за двете страни, по този начин и за Шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния: това голямо достижение е допустимо с помощта на вашата усърдна работа, отдаденост и непримиримост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в интерес на всички жители на Европейски Съюз. ", съобщи ръководителят Урсула Фон дер Лайен.
 Австрия удостовери - единствено
Австрия удостовери - единствено " Шенген Еър " за Румъния и България

Други договаряния не се водят сега

България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенгенското пространство. През 2011 година Комисията за първи път удостовери, че както България, по този начин и Румъния са подготвени да станат част от Шенгенското пространство без инспекции по вътрешните граници. Оттогава България и Румъния не престават да потвърждават, че извършват изискванията за ставане на член на Шенгенското пространство. Това още веднъж бе доказано от три задачи за определяне на обстоятелствата, извършени на българските и румънските външни граници през 2022 година и 2023 година Комисията стартира също пилотни планове с Румъния и България през март 2023 година, с цел да укрепи ръководството на външните граници, ускори съдействието със прилежащите страни и обезпечи бързи процедури за даване на леговище и за връщане.

Шенгенското пространство също е готово да приветства България и Румъния. През последното десетилетие Европейски Съюз работи за подсилване на архитектурата, която пази пространството без инспекции по вътрешните граници. Въведени бяха редица ограничения в региона на сигурността и полицейското и правосъдното съдействие, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз продължава да бъде мощен пред заканите за сигурността. Шенгенското пространство към този момент се подкрепя и от нов модел на ръководство, нов механизъм за оценка и годишен цикъл на докладване и наблюдаване. Благодарение на взаимните старания, положени през последните години, Шенгенското пространство е по-силно и по-устойчиво.

Това девето разширение на Шенгенското пространство по едно и също време удостоверява и ускорява взаимното доверие и единството сред страните членки - детайли на които пространството се основава - и ще способства за постигането на прогрес по този извънредно значим план. То ще направи Съюза по-силен посредством засилена отбрана на общите ни външни граници и дейно полицейско съдействие, по-проспериращ чрез унищожаване на загубата на време при очакване по границите и улеснение на контактите сред хората и предприятията, както и по-привлекателен посредством доста разширение на най-голямото в света общо пространство без вътрешни гранични инспекции.
 Австрия за Шенген: България да одобри бежанци, изключително от Афганистан и Сирия
Австрия за Шенген: България да одобри бежанци, изключително от Афганистан и Сирия

Виена желае забележим прогрес в отбраната на външните граници на Европейски Съюз

Обсъжданията по отношение на дата за вероятно унищожаване на инспекциите на лицата по вътрешните сухопътни граници ще продължат през 2024 година, като решение на Съвета по този въпрос се чака да бъде взето в рационален период.

За да се помогне на България и Румъния да пазят външните граници на Съюза, ще продължат да бъдат предоставяни забележителна финансова поддръжка и помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex). Същевременно създадените от България и Румъния пилотни планове по външните граници потвърдиха, че са ефикасни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености, се споделя още в известието.

Припомняме, че министерството на вътрешните работи на Австрия удостовери съглашението с Румъния и България за " Шенген Еър " официалн о. Вчера вечерта е изпратен правнообвързващ документ на испанското председателство на Европейски Съюз, оповестява Der Standard. Най-ранната допустима дата за влизането е март 2024 година

Споразумението значи, че в бъдеще пасажерите от Румъния и България към този момент няма да би трябвало да летят до други страни от Европейски Съюз през интернационалните терминали, а граничната инспекция ще бъде осъществявана на изхода - това обаче ще важи единствено за въздушните пътища.

Преди съглашението да бъде приложено всички държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да го ратифицират. На процедура това значи най-ранната допустима дата за въвеждане на регламента март 2024 година

Понастоящем не се водят договаряния за присъединение на Румъния и България напълно към Шенгенското пространство и затова няма дата, декларират още от Министерството на вътрешните работи.
 Агенция Франс Прес:
Агенция Франс Прес: " Въздушен Шенген " от Австрия за Румъния и България

Победа за двете балкански страни

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство. Това гласоподава Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единогласие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано денем Австрия подвигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди този момент нидерландският парламент смъкна дългогодишното си несъгласие против България, се споделя в известие на държавната пресслужба.

В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на инспекциите и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.

В взаимна тристранна декларация с Австрия бяха обрисувани и уговорките на България и Румъния за подсилване на действието на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за поддръжка на България и Румъния в защитата на външните граници на Европейски Съюз. България ще получи забележителна финансова поддръжка от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.

Противно на публикуваната дезинформация през последните дни, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи взаимно с Австрия и Румъния за ограничение на вторичните придвижвания в осъществяване на европейското законодателство. Това включва и прецизно използване на Регламента Дъблин и приемане назад на лица, регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които България е виновна. Това обвързване по Регламента Дъблин се ползва директно във всяка страна членка от 2013 година насам и е обвързвано с правилото за отговорността на страната на първо влизане в Европейски Съюз. Ангажиментът, който се поема, е за засилено съдействие с ускорени темпове на работа и без непотребни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна , се споделя в известието.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 година да се разиска дата и за премахването на инспекциите по сухопътните граници.

Държавите членки на Шенгенското пространство, з а които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 година, са всички членки на Шенген - Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, надлежно и Румъния.

Припомня се, че съгласно Регламента Дъблин търсещите леговище не могат да избират страната , в която да им се даде отбрана и тяхната молба следва да бъде обработена от само виновната страна членка.

" Разбирам, че нашите политически и геополитически съперници не са изключително зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското съглашение. Има обаче времена, в които политическите и партийните ползи би трябвало да правят отстъпка на националните. И през днешния ден е тъкмо подобен ден ", написа във " Facebook " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Няма по какъв начин триумфът да бъде показан като неуспех. Въпреки многото старания в тази посока ", написа още той, като показва и какви ще бъдат преимуществата за България. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР