Европейската комисия (ЕК) постави безконтролността и безотчетността на главния прокурор

...
Европейската комисия (ЕК) постави безконтролността и безотчетността на главния прокурор
Коментари Харесай

Недосегаемостта на главния прокурор е в центъра на евродоклада за върховенството на закона

Европейската комисия (ЕК) сложи безконтролността и безотчетността на основния прокурор в центъра на отчета за спазването на върховенството на закона в България. Брюксел приканва ръководещите да решат този проблем, както предлага Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Българите стачкуват поради неналичието на санкции за политическата корупция, правосъдната система продължава да не е изцяло реформирана. Има забележими връзки сред политици и медии, въпреки те да не са официализирани, написа Европейска комисия, която в сряда показа първата си цялостна оценка за върховенството на закона във всяка от 27 страни членки на Европейски Съюз.

Проверката изследва четири съществени въпроса: национални правосъдни системи, битка с корупцията, независимост и плурализъм на медиите, разделяне и баланс сред управляващите.

Изводите на Европейска комисия за България са сериозен удар за държавното управление и основния прокурор, чиито оставки желаят продължаващите трети месец антикорупционни митинги. Шефът на държавното обвиняване Иван Гешев, както и неговият предходник Сотир Цацаров, до момента отхвърля изцяло казуса със своята наказателна недостижимост и отчетност през обществото. Европейската комисия упорства за действителна промяна, която да докара до основаване на в действителност самостоятелни прокурори, способни да проведат следствие на основния прокурор.

Шамар за държавното управление е констатацията на Европейска комисия, че и главният мониторингов механизъм върху страната към момента не анулиран. " Окончателно решение (за прелюдия през 2007 година мониторинг) следва ", написа Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР