Европейската комисия (ЕК) дава зелена светлина на българския План за

...
Европейската комисия (ЕК) дава зелена светлина на българския План за
Коментари Харесай

Еврокомисията благослови Плана за развитие, как ще харчим парите

Европейската комисия (ЕК) дава " зелена светлина " на българския План за възобновяване и резистентност, разгласи на конференция в София председателката на комисията Урсула фон дер Лайен. В събитието в Гранитната зала на Министерския съвет взе присъединяване и министър председателят Кирил Петков.

" Българският проект е извънреден. Почти 60% в него поддържат зеления преход. За нас е значимо България да е дружно с Европейския съюз в тази посока. Планът дава отговор на доста условия, които са много високи ", похвали страната ни шефката на Европейска комисия.

Урсула фон дер Лайен предложи съветските газови доставки да се заплащат в евро или долари, както е по договорите с " Газпром ". Предстои разбор на указа на съветския президент Владимир Путин и към момента няма обща позиция на Европейски Съюз, само че договорите би трябвало да се съблюдават и доставките да се заплащат както е заложено по тях, посочи председателката на Еврокомисията.

Премиерът Кирил Петков регистрира, че Планът ще даде сериозен подтик на българската стопанска система. " Планът ни дава стъпки напред да сме самостоятелни от Русия, инвестирайки толкоз доста в различни източници на сила и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата сила. Ако обърнем минералните извори в електрическа енергия, тя ще е чиста и самостоятелна. Така че Планът и гръцката връзка ще ни разрешат самостоятелност и опция да направляваме стопанската система и ориста си ", акцентира Петков.

Той уточни, че финансирането по Плана се равнява на към 10% от българската стопанска система и благодари на ръководителя на Европейска комисия за наличието й в София.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България. Той дава опция да си подсигуряваме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който краткотрайно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да стартира да работи, да модернизираме железниците, да влагаме в образованието, в проучванията и модернизациите ", изброи Петков.

Председателят на Европейската комисия благодари на българското държавно управление за помощта, която оказва на украинските жители, търсещи избавление от войната у нас.

След като даде позитивна оценка за българския проект, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя Петков почетен плакет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР