Европейската комисия е върнала българския Стратегически план за развитие на

...
Европейската комисия е върнала българския Стратегически план за развитие на
Коментари Харесай

Брюксел върна плана ни за развитие на земеделието с над 200 забележки

Европейската комисия е върнала българския Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година с над 200 забележки. По проекта България чака над 8 милиарда евро, като документът е голям - над 1000 страници. Към момента няма изясненост до каква степен съществени са забележките по проекта, като от земеделското министерство предпочитат да цитират обособени позитивини оценки на Европейска комисия за проекта. България ще се опита в идващите седмици да даде детайлности по поставените въпроси и да убеди специалистите в Брюксел, че е спазила условията при съставянето на политиката в бранша. 

Новината за отправените забележки се появи преди дни, само че досега не бе доказана публично. В изявление за БНР през днешния ден заместник-министърът на земеделието Иван Христанов удостовери приемането на мненията. Междувременно земеделското министерство популяризира и публично прессъобщение, в което загатва получената от Брюксел позиция. Според министерството писмото било 57 страници и с него се слага начало на " структуриран разговор " с българските управляващи. 

" Европейската комисия регистрира положително, че Стратегическият проект (СП) на България е основан на обстоятелства за идентифициране на проблемите и взетите решения, както и добре уравновесен набор от интервенции, ориентирани към посрещане на многочислените потребности на селскостопанския бранш и селските региони в България ", цитират от земеделското министерство окуражителен откъс от коментара на Европейска комисия. В прессъобщението се акцентира още, че получените мнения се проучват и в следващите седмици ще стартират и двустранните срещи със службите на Европейска комисия. " Предстои  работен развой в рамките, на който Министерство на земеделието ще даде на Комисията цялата нужна спомагателна информация и по целенасоченост ще бъде осъществена актуализация на оферти проект ", акцентират от ведомството. 

Новината за получените рецензии бе смекчена и  от ръководителя на Института за агростратегии и нововъведения Светлана Боянова. “Дали са 200, дали са 300, има някои страни с по 400 забележки - те варират. За всички страни членки има изпращане на такива писма. Те са от 35 до 55 страници,  в взаимозависимост от това до каква степен имаме детайлни бележки. Самите писма са разграничени на две елементи. Едното е с основни наблюдения и бележки, а другото е с по-детайлни и по-технически бележки, които занапред ще се преглеждат на техническо равнище с Европейска комисия и съответните управляващи от страните членки в идващите месеци ”, съобщи Боянова пред БНР.

Прозрачността на работата по стратегическите проекти за развиването на земеделието през новия интервал е една от основните тематики към промяната на общата селскостопанска политика. Европейската комисия към този момент разгласява обществено изпратени до държави-членки писма. Забележките към България няма да бъдат оповестени, до момента в който траят договарянията по тях. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР