Европейската комисия е подготвила нов проект за финансова помощ за

...
Европейската комисия е подготвила нов проект за финансова помощ за
Коментари Харесай

ЕК е готова с нов проект за финансова помощ на Украйна

Европейската комисия е подготвила нов план за финансова помощ за Украйна в размер на 8 милиарда евро под формата на грантове и заеми, заяви Politico с позоваване на двама чиновници на Европейски Съюз.

Новият план се появи, откакто Германия отхвърли да даде гаранции по заеми за Украйна в размер до 9 млрд евро. „ Берлин твърди, че е по-добре да се дават грантове на Киев, който към този момент има огромни задължения “, споделя се в известието. Според новата скица Европейският съюз ще отпусне до 5 млрд евро дълготрайни заеми против гаранции, предоставени от страните от Европейски Съюз, в сходство с техния принос в бюджета на блока. Лихвените заплащания ще бъдат субсидирани от бюджета на Европейски Съюз. Останалата сума, към 3 млрд евро, ще бъде предоставена под формата на безплатни средства, прецизираха чиновници в Брюксел.

През май Европейската комисия предложи да изпрати макрофинансова поддръжка на Украйна в размер до 9 млрд евро. След това заем от 1 млрд евро от този пакет беше публично препоръчан от Европейската комисия и утвърден от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, като първият транш беше изпратен на Киев на 1 август. За да трансферира тези средства, Европейска комисия не се нуждаеше от спомагателни гаранции от страните, тя можеше да направи това в границите на настоящия дълголетен финансов проект на Европейски Съюз, от който се сформират годишните бюджети на съюза. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР