Европейската комисия е изпратила въпроси към Булгаргаз във връзка с

...
Европейската комисия е изпратила въпроси към Булгаргаз във връзка с
Коментари Харесай

Какво е договорила България с Боташ - резултатите от проверката

Европейската комисия е изпратила въпроси към " Булгаргаз " по отношение на газовата договорка с турската компания " Боташ ", оповестиха от институцията пред Българска национална телевизия. От Брюксел ревизират дали има нарушаване на разпоредбите на свободната конкуренция.

От самата " Булгаргаз " оповестиха, че ще отговорят в период на заложените от Европейска комисия въпроси и че постоянно споделят с основната дирекция. През юни стана ясно, че Министерството на енергетиката стартира цялостна инспекция на целия развой, при който е подписано съглашението сред " Булгаргаз " и турската " Боташ ".

Проверката, която е направило енергийното министерство, не е посочила нарушавания. Докладът от нея е изпратен на Народното събрание, обясниха от ведомството. Интересен проблем обаче е, че и служебното енергийно министерство и актуалното настояват, че няма подписан сключен контракт сред държавните компании " Булгаргаз " и " Боташ ", а единствено съглашение за бъдещо подписване на контракт.

Срокът му би трябвало да е 13 години и да дава достъп на България до турската газопреносна мрежа и до пет от седемте терминала в южната ни съседка. Очаква се годишно от Турция да получаваме близо 1,9 милиарда кубични метра газ. За съпоставяне потреблението ни е сред 2 и 2,5 милиарда кубични метра годишно. И макар че не е контракт, към този момент се доставя газ през турската инфраструктура.

Европейската комисия е изпратила въпроси до държавната компания " Булгаргаз " поради договорката с турската " Боташ ".

" Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи от близко случая и сме във връзка със съответните управляващи и съответните заинтригувани страни. Нашата роля е да осигурим сходство с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар ", съобщи Леа Зубер, представител на Европейската комисия.

От Брюксел твърдят, че в случай че бъдат открити индикации за противоречие, в това число допустимо нарушение на европейските антитръстови правила, Европейска комисия няма да се поколебае да предприеме съответните дейности.

От " Булгаргаз " изпратиха мнение по тематиката до медиите. В него не се загатва турската компания " Боташ ", а единствено се споделя, че Европейска комисия е поискала информация за подписани покупко-продажби от сдружението в последните години. Компанията ще отговори на поставените въпроси.

Споразумението сред държавната компания " Булгаргаз " и турската държавна компания " Боташ " планува да бъде подписан контракт за 13 години като България ще има достъп до турската газова система и до пет от седемте терминала за полутечен газ в южната ни съседка.

От министерството на енергетиката обясниха, че са създали инспекция по документи на подписаното съглашение. Докладът е предаден в Народното събрание. По тематиката в края на юни беше изслушан и сегашният енергиен министър Румен Радев, който разгласи че не са открити нарушавания.

Въпреки че действително не е контракт, съглашението към този момент е в действие. Първият танкер разтоварен в Турция е получен на 18 април тази година. Тогава там участва служебният енергиен министър Росен Христов и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

" За " Булгаргаз " е извънредно значим ден, в който даваме начало в стратегическото партньорство с " Боташ " и първият доставен танкер по подписания през януари контракт ", съобщи Деница Златева, изп. шеф на " Булгаргаз ", 18.04.2023 година

" Това, което е контрактувано с " Боташ ", е да използваме инфраструктурата за разтоварване, регазификация, предпазване и доставка на равномерни количества до България. В случая чакаме да можем да доставяме до 10 танкера на година ", разяснява Росен Христов, длъжностен енергиен министър в кабинета на Гълъб Донев 18.04.2023 година

От Брюксел през днешния ден разясниха и въведената от България увеличена такса за пренос на съветски газ, което се чака да усили цените на синьото гориво за Сърбия и Унгария.

" Ние вършим оценка и обсъждаме с българските управляващи тази неотдавна въведена мярка. Мога да прибавя, че политиката на Европейски Съюз за глобите против Русия е основана и призната от целия Европейски Съюз в самото началото на съветската експанзия против Украйна ", сподели още Олоф Гил, представител в Европейската комисия.

От комисията акцентират, че е належащо Европа да остане обединена в поддръжката си за Украйна.

По тематиката работиха: Цветелина Катанска и Десислава Апостолова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР