Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни

...
Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни
Коментари Харесай

ЕК обяви създаването на европейско пространство за здравни данни |

Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни (ЕПЗД) — един от централните градивни детайли на мощен Европейски здравен съюз, оповестиха от Европейска комисия.

ЕПЗД ще помогне на Европейски Съюз да реализира първокласен скок напред в метода, по който на хората в цяла Европа се дава здравно обслужване. То ще даде опция на хората да управляват и употребяват здравните си данни в своята страна или в други страни от Европейски Съюз.

ЕПЗД предизвиква същински обединен пазар за цифрови здравни услуги и артикули. Освен това пространството обезпечава поредна, надеждна и ефикасна рамка за потреблението на здравни данни за научни проучвания, нововъведения, основаване на политики и регулаторни действия, като в същото време подсигурява цялостно съблюдаване на високите стандарти на Европейски Съюз за отбрана на данните.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи:

" Горд съм да разглася първото общо пространство на данни на Европейски Съюз в съответна област. Европейското пространство на здравни данни ще бъде „ ново начало “ за политиката на Европейски Съюз в региона на цифровото опазване на здравето, като здравните данни ще бъдат употребявани за богатството на жителите и науката. Днес поставяме основите за сигурен и благонадежден достъп до здравни данни в цялостно сходство с главните полезности, на които се основава Европейски Съюз. "

  " Днес вкарваме още един дирек на Европейския здравен съюз. Нашата визия се трансформира в действителност. Европейското пространство на здравни данни е главен решителен фактор за цифровата промяна на опазването на здравето в Европейски Съюз. То слага жителите в центъра на вниманието, като им дава опция да упражняват цялостен надзор върху своите данни, с цел да получат по-добро здравно обслужване в целия Европейски Съюз. Тези данни, достъпът до които ще се реализира при строги гаранции за сигурност и цялост на персоналния живот, ще бъдат също по този начин същинска съкровищница за учени, откриватели, новатори и основатели на политики, които работят по бъдещи животоспасяващи лекувания. Европейски Съюз прави в действителност историческа стъпка напред към цифрово опазване на здравето, разяснява комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду.

Как хората ще управляват своите здравни данни в страната си и в чужбина

Благодарение на ЕПЗД хората ще имат неотложен, безвъзмезден и елементарен достъп до своите здравни данни в електронен тип. Те могат елементарно да обменят тези данни с други здравни експерти в страните от Европейски Съюз , с цел да се усъвършенства даването на здравни грижи.

Гражданите ще имат цялостен надзор върху своите данни , като ще могат да прибавят информация, да поправят погрешни данни, да лимитират достъпа на други лица и да получават информация за това по какъв начин се употребяват техните данни и за какви цели.

Държавите от Европейски Съюз ще подсигуряват, че систематизираните данни за пациентите, електронните предписания, медицинските изображения и заключенията по отношение на тях, лабораторните резултати и епикризите са издадени и признати в общ европейски формат.

Оперативната съгласуемост и сигурността ще станат наложителни условия. Производителите на системи за електронни здравни досиета ще би трябвало да сертифицират сходството с тези стандарти.

За да се подсигурява отбраната на правата на жителите, всички страни от Европейски Съюз би трябвало да основат органи в региона на цифровото опазване на здравето. Тези органи ще вземат участие в трансгранична цифрова инфраструктура (MyHealth@EU, инфраструктура за данни „ Моето здраве в Европейски Съюз “), помагаща на пациентите да споделят своите данни в чужбина.

Използване на здравните данни за научни проучвания, нововъведения и правене на политики

Чрез ЕПЗД се основава солидна правна рамка за потреблението на здравни данни в сферите на научните проучвания, нововъведенията, публичното здраве, основаването на политики и регулаторните действия.

При строги условия откривателите, новаторите, обществените институции или индустрията ще имат достъп до огромни количества висококачествени здравни данни, които са от решаващо значение за създаването на животоспасяващи лекувания, ваксини или медицински произведения и обезпечават по-добър достъп до опазване на здравето и по-устойчиви здравни системи.

За да получат достъп до такива данни, откривателите, сдруженията или институциите ще имат потребност от позволение от орган за достъп до здравни данни, който би трябвало да бъде основан във всяка страна от Европейски Съюз.

Достъп ще се дава единствено в случай че поисканите данни се употребяват за съответни цели, в затворена и сигурна среда и без да се разкрива самоличността на лицата. Освен това е строго неразрешено да се употребяват данните за решения, които са в ущърб на жителите, като да вземем за пример планиране на нездравословни артикули или услуги или увеличение на застрахователната награда.

Органите за достъп до здравни данни ще бъдат свързани към новата децентрализирана инфраструктура на ниво Европейски Съюз за вторично потребление (HealthData@EU, инфраструктура за данни „ Здравни данни в Европейски Съюз “), която ще бъде основана в поддръжка на трансгранични планове.

Пандемията от COVID-19 ясно сподели смисъла на цифровите услуги в региона на опазването на здравето. Използването на цифрови принадлежности се усили доста през този интервал. Сложността на разпоредбите, структурите и процесите в страните членки обаче затруднява достъпа до здравни данни и шерването им, изключително в чужбина. Освен това понастоящем здравните системи са обект на засилени хакерски атаки, аргументират се от комисията.

ЕПЗД надгражда ОРЗД, оферти Акт за ръководство на данните, плана за законодателен акт за данните и Директивата по отношение на киберсигурността. То добавя тези начинания и обезпечава по-индивидуализирани правила за бранша на опазването на здравето. Открита социална консултация по отношение на ЕПЗД се организира от 3 май до 26 юли 2021 година, като бяха събрани необятен кръг от отзиви, съдействали за правенето на тази правна рамка.

ЕПЗД ще употребява настоящото и идното внедряване на публични цифрови богатства в Европейски Съюз, като да вземем за пример изкуствен интелект, високопроизводителни изчислителни технологии, изчислителен облак и образован мидълуер. Освен това ЕПЗД ще бъде подкрепено от рамки за ИИ, електронната идентичност и киберсигурността.

Предложението на Европейската комисия ще бъде разисквано от Съвета и Европейския парламент.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР