Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на енергетиката при

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на енергетиката при
Коментари Харесай

ЕИБ ще консултира МЕ при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса „Марица-изток“

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще съветва Министерството на енергетиката при създаването на проект за развиване и вложения на комплекса " Марица-изток ". Споразумение за това подписаха през днешния ден вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев.

Със съдействието на Европейска инвестиционна банка ще бъде направен разбор на конкурентните преимущества на района, с цел да се разпознават най-перспективните нови стопански действия. Преходът към въглеродно неутрална стопанска система ще разреши най-пълноценното им потребление, подпомагайки превръщането на района във въглеродно безпристрастен промишлен център.

Регион Стара Загора има голям капацитет за преход, учреден на интегрирана промяна на активи, което би разрешило запазването на енергийния му профил, качеството на заетостта и осъществяване на добавена стойност посредством широкомащабни вложения в региона на чистите технологии, употребяващи капацитета на наличната инфраструктура, човешки капитал и земя. Добавена към тези преимущества, развитата просветителна инфраструктура трансформира района в извънредно перспективен за научноизследователска и развойна активност и нововъведения в региона на новите чисти технологии.

„ Партньорството с авторитетна институция от ранга на Европейската капиталова банка е основно от позиция на вероятността за привличане на качествени вложители и основаване на устойчиви работни места в района. Експертизата и опитът на банката ще подкрепят идентифицирането на най-хубавите вероятности пред комплекса „ Марица изток " и пълноценното развиване на изключителния му капацитет ", сподели след подписването на съглашението министърът на енергетиката Румен Радев.

„ Европейската капиталова банка е климатичната банка на Европейския съюз. Eдна от нашите съществени цели е да подкрепяме държавите-членки в прехода им към зелена и устойчива стопанска система в интерес на хората и на бизнеса ", съобщи вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Кириакос Какурис. „ За да бъде сполучлив този преход, той би трябвало да бъде обективен и никой да не се усеща зарязан. Затова съм изключително благополучен, че нашите специалисти ще работят дружно с Министерството на енергитиката за изработването на един повсеместен и подробен проект за комплекса „ Марица-Изток ", тъй че да се намерят най-правилните и сполучливи планове за неговото развиване. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР