Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаквано одобри за употреба в

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаквано одобри за употреба в
Коментари Харесай

Евроагенцията по лекарствата одобри ваксината на Pfizer

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предстоящо утвърди за приложимост в Европейски Съюз имунизацията против COVID-19 на американската корпорация Pfizer и немския ѝ сътрудник BioNTech. Това значи, че тя може да се употребява във всички страни в Европейския съюз, в това число и у нас.

Заседанието трябваше да се състои след Коледа, само че под натиска на водещи страни в Европейски Съюз бе изместено за през днешния ден. След днешното незабавно утвърждение от ЕМА е нужно само разрешението на Европейската комисия за допускане на имунизацията до европейския пазар, с цел да стартира имунизацията в Европейски Съюз другата седмица. Очаква се в границите на два дни Европейска комисия да съгласува с страните от Европейски Съюз желанието си незабавно да издаде позволение за пазарен достъп на имунизацията. Предвижда се доставките на имунизациите да стартират на 26 декември, а имунизацията - в интервала сред 27-29 декември. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че ваксини ще има за всички жители на Европейски Съюз.

" Знаем доста за заболяването, само че продължава да има неща, които не знаем. Например новия вариант. Към момента няма данни, че имунизацията няма да работи върху него. Тази ваксина няма да бъдат сребърният патрон, който да ни разреши да се върнем към естествен живот. Но това е знак, че 2021 може да бъде по-светла от 2020 година ", разяснява изпълнителният шеф на ЕМА Емер Кук.

В началото на януари Агенцията ще реши и за имунизацията на компанията " Модерна ".

 

В България

По-рано, в изявление за БНР шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов удостовери, че първите дози от имунизациите ще бъдат у нас на Коледа. " След като дойдат на 25-и или 26 декември, на 27 декември е очакван стартът за целия Европейски съюз ", сподели той и посочи, че доставката ще е от 10 хиляди дози, които ще бъдат употребявани за 5 хиляди души - медици. През януари 2021 година ще дойдат още 70 хиляди дози. Създадена е организация за акцията по приемането, съхранението и разпространяването на имунизациите, увери Кирилов.

" Първата доставка ще е на имунизацията на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “, защото това ще бъде първата позволена за приложимост ваксина. В следствие, след издаване на позволение за приложимост от Европейската комисия, ще бъдат доставяни и другите ваксини ", изясни той. Към края на януари се чака утвърждението от Европейската организация по медикаментите и за имунизацията на " Модерна ".Той още веднъж акцентира, че ваксинирането ще е непринудено и уточни, че осведомителната акция е стартирала, само че елементи ще могат да се разясняват, откакто бъдат налични късите характерности на имунизациите.

 

" Течното злато " на 2021

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок предизвести, че доставката на ваксини против ковид внезапно ще усили престъпността. " През 2021 година имунизациите ще се трансфорат в течно злато. Те са най-ценното нещо, което ще бъде публикувано измежду популацията през идната година ", сподели той в изявление за немското издание " Виртшафтсвохе ", представено от БГНЕС. За това, съгласно Щок, незаконните организации към този момент са се подготвили. " С доставките на ваксини престъпността ще скочи стремглаво ", сподели той и добави, че ще има " обири, разтрошаване на хранилища и набези по време на превозването на имунизациите ". В началото на декември Интерпол предизвести за увеличение на проведената престъпност заради имунизациите против COVID-19. В изказване организацията означи, че „ незаконните организации възнамеряват да обхванат или да разбият веригите за доставка “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР