Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за профилактика

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за профилактика
Коментари Харесай

EMA и ECDC препоръчват смесване на ваксините срещу Covid-19

Европейската организация по медикаментите (EMA) и Европейският център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) препоръчаха прилагането на разнообразни ваксини против Covid-19 върху едно лице, като споделиха, че " комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК (mRNA) ваксини създава положителни равнища на антитела ", предава БНР.

В своите механически рекомендации и препоръки EMA и ECDC означават, че " показаните данни поддържат потреблението на смесени схеми векторна/иРНК ваксини. Въз основа на доказателствата, следени досега и на съществуващите клинични знания, даването като втора доза на иРНК ваксина на предходни реципиенти на единична доза векторни ваксини е тактика за имунизация, която е потребна от имунологична позиция с позитивно влияние върху постигнатото равнище на отбрана от зараза и заболяване ".

В сходство с ограниченията, които към този момент са взети от доста страни членки, все по-голям брой клинични изследвания, подкрепени от действителни доказателства, в този момент се преглежда опцията за потребление на две разнообразни ваксини против Covid-19, или за първата, и за втората доза от първичната (начален) курс, който е прочут като хетероложна първична имунизация, или потребление на трета доза от друга ваксина против Covid-19 като бустер 3 до 6 месеца след първичния имунизационен курс (хетероложно усилване).

Доказателства от изследвания за хетероложна имунизация допускат, че комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК ваксини създава положителни равнища на антитела против вируса Covid-19 (SARS-CoV-2) и по-висок Т-клетъчен отговор, в сравнение с при потреблението на същата ваксина (хомоложна ваксинация) без значение дали в примитивен или бустер режим. Хетероложните схеми като цяло се понасят добре, показват двете европейски организации.

Използването на вирусна векторна ваксина като втора доза в схемите за първична имунизация или потреблението на две разнообразни иРНК ваксини е по-малко добре проучено, допълват те.

Понастоящем в Европейския съюз са утвърдени четири ваксини против Covid-19 - двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, които са иРНК, двудозовата векторна ваксина AstraZeneca, както и еднодозовата векторна ваксина, създадена от Johnson & Johnson.

EMA и ECDC не престават да приканват всички жители на Европейски Съюз да бъдат изцяло имунизирани и да се придържат към последните рекомендации за бустер имунизация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР