Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството

...
Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството
Коментари Харесай

ЕК не харесва България за домакин на ЕМА

Европейката комисия откри голям брой пропуски в българската кандидатура за семейството на Европейската организация по медикаментите (ЕМА), която би трябвало да напусне Лондон след излизането на Англия от Европейски Съюз.

В относителен разбор на получените 19 оферти, оповестен през днешния ден, Еврокомисията прави оценка кандидатурите по 6 критерия, избрани от Европейски Съюз. Той ще бъде основа за взимане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на Европейски Съюз, без Обединеното кралство, през ноември, написа dnes.bg.

В кандидатурата на София недостатъци са открити в пет от шестте области на съпоставяне: пространства, досегаемост, обучение, здравно и обществено обслужване и непрекъснатост на активността. Единствен без забележки минава критерият за географско систематизиране, защото България няма домакинство на формален европейски орган.

От разбора на Еврокомисията излиза наяве, че българското държавно управление е пропуснало да опише по какъв начин предлаганата от него нова постройка в технопарка ще отговори на условията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски превоз от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да заяви какви са опциите за намиране на работа в София за половинките на европейските чиновници, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и детайлности за свободни места в детските градини и учебните заведения, нито дали на всички деца на чиновници ще може да бъде препоръчано образование на френски и немски език. В българската оферта даже не е конкретизирано дали чуждоезичните стратегии на университетите биха могли да поемат напора от нови студенти. По отношение на работата на организацията не е конкретизирано в какъв период ще бъде обезпечено продължение на работата на организациите, нито дали тя ще може да действа по време на преместването. България предлага да даде свои специалисти, които да отидат в ЕМА при всеобщо овакантяване на личен състав.

Като плюс на българската столица е посочено, че до момента тя не е получила семейството на нито една публична европейска организация.

Еврокомисията регистрира готовността на България да построи до 1 януари 2019 година нова постройка с повърхност от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите специалисти. Като плюсове се показват, че децата на чиновниците ще могат да учат гратис в държавните и общински учебни заведения и че ще бъде обезпечено здравно и обществено обслужване на фамилиите на еврочиновниците.

При разгласяването на разбора, Еврокомисията заяви, че оценката е направена по справедлив метод, употребявайки единствено информация, подадена от страните членки. Уточнява се, че оценката не съставлява класиране или прелиминарен асортимент ".

В надпреварата София е в конкуренция с градове от цяла Европа, в това число Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за хазаин на ЕМА в последния вероятен ден – 31 юли. Предложението беше показано в Брюксел на 19 септември, като главният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разноските по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия чиновници на ЕМА показаха терзания от вероятно прекачване в София и още 5 града, поради опасения за дискриминация към хората с друга полова ориентировка. Писмото се базира на неналичието в законодателството на позволение за еднополови бракове.

В изследване измежду чиновниците на ЕМА, оповестено тази седмица от " Файненшъл таймс ", се споделя, че в случай че организацията бъде преместена в България, над 90% от настоящия й личен състав би напуснал работа.

тагове Европейска комисия ЕМА домакинство България пропуски
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР