Европарламентът прие закон, с който определя минималната заплата за ЕС.

...
Европарламентът прие закон, с който определя минималната заплата за ЕС.
Коментари Харесай

Европарламентът прие закон, с който определя минималната заплата за ЕС

Европарламентът одобри закон, с който дефинира минималната заплата за Европейски Съюз. Идеята е да задължи страните членки да " обезпечават почтени стандарти на живот и труд и да предизвикват груповото договаряне за заплащането ", написа в прессъобщение на Екологичен потенциал.

Европейският парламент одобри закона за минималната работна заплата в Европейски Съюз, който би трябвало да задължи страните членки да " обезпечават почтени стандарти на живот и труд и да предизвикват груповото договаряне за заплащането ", се споделя в прессъобщение на Народното събрание.

Новото законодателство беше утвърдено с 505 гласа " за ", 92 " срещу " и 44 " въздържал се ".Европейският парламент одобри закона за минималната работна заплата в Европейски Съюз, който би трябвало да задължи страните членки да " обезпечават почтени стандарти на живот и труд и да предизвикват груповото договаряне за заплащането ", написа в прессъобщение на Екологичен потенциал, съобщи настоящо.ком.

Новото законодателство беше утвърдено с 505 гласа " за ", 92 " срещу " и 44 " въздържал се ".

Директивата, която е със период за използване от 2 година, планува при определянето на съответния размер всяка страна да прави " оценка за адекватност " на минималната заплата, като взема поради нивото на цените и на трудовите приходи.  При тази оценка могат да се употребяват данните за цените на кошница от артикули и услуги на действителни цени. Другите разновидности са МРЗ да бъде обвързвана със междинната брутна заплата в страната и да е 50% от нея, или да е 60% от брутната медианна работна заплата.

Още през юни ЕП и страните членки на Европейски Съюз реализираха споразумение по Директивата за съответни минимални заплати, препоръчана от Европейската комисия още през октомври 2020 година

В 21 от 27-те страни на Европейски Съюз минималната работна заплата е законово избрана – в това число в България. В останалите 6 - Австрия, Дания, Италия, Кипър, Финландия и Швеция, нивото на заплатите се дефинира посредством групово договаряне. Изразена в евро, месечната минимална работна заплата варира в необятни граници в Европейски Съюз - от 332 евро в България до 2202 евро в Люксембург, съгласно данни на " Евростат " от 2021 година

Със закона в този момент се дефинират минимални условия за адекватността на законоустановените минимални работни заплати, планувани в националното право и/или груповите трудови контракти. То също ускорява ефикасния достъп на служащите до отбрана на тези заплати.

Новата инструкция ще се ползва за всички служащи в Европейски Съюз, които имат трудов контракт или трудово правно отношение. Държавите членки, в които минималната работна заплата към този момент е предпазена извънредно посредством групови трудови контракти, няма да бъдат задължени да вкарат тези правила, нито да ги създадат общоприложими.

Колективното договаряне на секторно и междуотраслово ниво е главен фактор за постигането на съответни минимални работни заплати. В страни, в които груповото договаряне обгръща по-малко от 80% от служащите, страните членки дружно със обществените сътрудници ще би трябвало да изготвят проект за деяние за увеличение на неговия обсег, гласи решението на евродепутатите.

Освен това се планува страните от Европейски Съюз да основат система за надзор, в това число инспекции и инспекции на място, с цел да се противодейства на злоупотребите с подизпълнители, фиктивната независима претовареност, нерегистрирания ексклузивен труд или нарасналата активност на работата.

" Цените на питателните артикули, сметките за сила и за жилища са взривоопасни. Хората в действителност се борят да свържат двата края. Нямаме време за губене, работата още веднъж би трябвало да се заплаща. Тази инструкция дефинира стандартите за това по какъв начин би трябвало да наподобява една съответна минимална работна заплата. Същевременно даваме подтик на груповото договаряне, тъй че повече служащи ще бъдат по-добре предпазени ", разяснява евродепутът Агнес Йонгериус.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР