Европарламентът прие в четвъртък новия еврорегламент за задължителното минимално равнище

...
Европарламентът прие в четвъртък новия еврорегламент за задължителното минимално равнище
Коментари Харесай

До август ще е ясно как може ЕС да купува общо газ

Европарламентът одобри в четвъртък новия еврорегламент за наложителното минимално ниво на запълняемост на газохранилищата в Евросъюза, следва окончателното му утвърждение от Съвета на Европейски Съюз и влизането му в села. До август 2022 година се чака Брюксел да издаде насоки за това по какъв начин страните от Европейски Съюз могат взаимно да доставят газ. Механизмът ще може да бъде задействан от две или повече страни членки на общността.

Новият правилник бе признат, с цел да се подсигурява сигурността на енергийните доставки за зимата на фона на съветската война против Украйна. Той бе контрактуван с министрите от Европейски Съюз и планува страните с газохранилища да ги запълнят на 80 % от потенциала им до 1 ноември 2022 година Препоръката обаче е операторите на газохранилищата да доближат 85%. Целта за идващите години ще бъде 90%, с цел да се предпазят жителите на Европейски Съюз от възможни нарушавания на доставките.

За да съумеят да изпълнят тези условия и да реализират преференциални цени, както и да си подсигуряват зимните доставки, страните членки ще могат да афишират взаимни публични поръчки. Как ще се организират те, би трябвало да каже Еврокомисията до август.

Съгласно регламента газовите складове ще се трансфорат в сериозна инфраструктура и би трябвало да имат ново наложително узаконяване, с цел да се избегнат опасности от външна интервенция. Операторите, които не съумеят да придобият съответния документ, ще би трябвало да се откажат от собствеността или контрола върху газови складове в Европейски Съюз. Възможно е да бъдат принудени да продадат оборудването си, което ще става при заслужено обезщетение за цената на актива.

Целта на тази мярка е съветският газов снабдител " Газпром ", който има редица европейски газохранилища, да бъде заставен да ги запълни, а не както през предходната зима те да останат полупразни. В противоположен случай ще му бъдат отнети.

Допуска се опцията страните да дават финансова поддръжка или отплата на участниците на пазара, с цел да реализиран задачата за запълняемост на газохранилищата си. Това може да става посредством държавния бюджет или посредством данък, събиран дружно с мрежовата цена.

Общият потенциал за подземно предпазване на природен газ в Европейски Съюз е 1100 тераватчаса или към 100 милиарда куб. м, разпределен сред 160 уреди в 18 страни членки. Размерът и броят на оборудванията се разграничават доста. 73 % от общия потенциал на Европейски Съюз е концентриран в 5 страни членки - Германия, Италия, Франция, Нидерландия и Австрия.

Българското газохранилище в Чирен е с потенциал от 500 млн. куб. м или 5.8 ТВтч. Към 22 юни в него има нагнетени близо 2 тераватчаса и запълняемостта му е близо 34 на 100.

" Регламентът е отговорът на актуалната обстановка. " Газпром " употребява енергийните доставки като оръжие (...), тъй че имаме нашия предпазен щит ", съобщи евродепутатът Йежи Бузек (ЕНП, Полша), който управлява договарящия екип на Парламента. С регламента " никой, който употребява силата като оръжие (...), няма да носи отговорност за нашите потенциали за предпазване. Освен това ще можем публично да стартираме взаимното си закупуване на природен газ в Европейски Съюз ", добави той.

" Страните с огромен потенциал за предпазване ще бъдат задължени да съхраняват най-малко 35% от потреблението си. Страните, които не разполагат с потенциал за предпазване, ще би трябвало да сключат съглашения с останалите страни членки за предпазване на нужните за тях количества газ. Това е механизъм за взаимност, който се предизвиква с сегашния правилник ", съобщи докладчикът Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния), който е и ръководител на комисията по индустрия, проучвания и енергетика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР