Европа ще изостане от Южна Корея и САЩ по отношение

...
Коментари Харесай

Европа внедрява по-бавно 5G от конкурентите


Европа ще изостане от Южна Корея и Съединени американски щати във връзка с развиването на 5G мрежите, чака GSMA (снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните технологии и услуги са добавили общо 757 милиарда евро към европейския Брутният вътрешен продукт през 2021 година и не престават да способстват за развиването на стопанската система на континента. Но амбициозните цели на Европа за „ цифровото десетилетие “ остават застрашени от по-бавното внедряване на 5G спрямо конкурентните пазари, съгласно отчет на комерсиалната асоциация на телекомите GSMA.

През 2021 година Европейската комисия (ЕК) изложи своята визия за цифровата промяна на Европа до 2030 година в границите на по този начин нареченото „ цифрово десетилетие “. Стратегията дава обещание да обезпечи редица изгоди за стопанските системи на Европейски Съюз посредством развиване на цифрови умения, цифрова промяна на бизнеса, устойчиви цифрови инфраструктури и цифровизация на публичните услуги.

Докато стопанските системи се цифровизират, съгласно Европейска комисия, главната опора за гарантиране на триумфа е ускореното нахлуване на 5G връзките в Европа. Само по този начин е допустимо обичайна индустрия и произвеждане да останат конкурентоспособни.

Докладът за мобилната стопанска система за Европа за 2022 година сподели, че в края на юни 2022 година общо 108 оператора на 34 пазара в цяла Европа са пуснали комерсиални 5G услуги. Възприемането на технологията измежду потребителите продължава устойчиво да се усилва. То е достигнало 6% от мобилната потребителска база.

Сравнението сред другите страни демонстрира, че Норвегия е водеща във възприемането на технологията: там 16% към този момент употребяват 5G. Положителният тренд е явен също в Швейцария (14%), Финландия (13%), Обединеното кралство (11%) и Германия (10%).
още по темата
Докладът предвижда, че до 2025 година възприемането на 5G в Европа ще доближи 44%. Според GSMA, Обединеното кралство и Германия ще покажат най-високите равнища на разпространяване на 5G в Европа, надлежно с 61% и 59%.

Скоростта на разширение на 5G покритието в цяла Европа ще бъде основен фактор за прехода от 4G към 5G – значима стъпка в постигането на задачите на Европейското цифрово десетилетие. Трудните пазарни условия обаче карат Европа да изостава от световните си противници.

Въпреки че растежът на 5G в Европа е бърз, той е изпреварен от други международни стопански системи. Например, за същия интервал се чака Южна Корея да доближи 73% разпространяване. През това време Япония и Съединени американски щати евентуално ще реализиран 68% приемане.

Покритието на 5G мрежата в Европа ще нарасне до 70% през 2025 година (в съпоставяне с 47% през 2021 г.), само че съвсем една трета от популацията ще остане без 5G услуги. Това би бил неудовлетворителен резултат на фона на 2% или по-малко в Южна Корея и Съединени американски щати.

Докладът на GSMA изследва и по какъв начин европейските оператори напредват с внедряването на независими (SA) 5G мрежи. В разбора се отбелязва, че 5G SA услугите в Европа към този момент са налични във Финландия, Германия и Италия. Очаква се по-нататъшно внедряване и разпространяване през идващите няколко години.

Установено е също, че европейските оператори са в челните редици на авангардните, енергийно-ефективни технологии и потреблението на възобновими енергийни източници. Много от тях към този момент са достигнали 100% потребление на възобновима електрическа енергия в своите организации, захранвайки с екологично чисто електричество своята мрежова инфраструктура, центрове за данни, офиси и търговски обекти.

Докладът обаче заключава, че за реализиране на задачите на Европейска комисия за 2030 година е жизненоважно за политиците да основат подобаващите условия за частни вложения в инфраструктура, рационализация на мрежата и цифрови нововъведения.

„ Европа възприема 5G по-бързо от всеки път. Но е нужен по-голям фокус върху основаването на верните пазарни условия за инфраструктурни вложения, с цел да бъдем в крайник с другите международни пазари “, споделя Даниел Патаки, вицепрезидент на GSMA за политиките и регулирането в Европа. „ Това би трябвало да включва използването на правилото на обективен принос към мрежовите разноски “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР