Европа се опитва да се откаже от зависимостта си от

...
Европа се опитва да се откаже от зависимостта си от
Коментари Харесай

Близкият изток няма да спаси Европа, ако тя се откаже от петрола на Русия

Европа се пробва да се откаже от зависимостта си от съветския нефт, а страните от Близкия изток наподобява са единствените производители с задоволително потенциал, с цел да запълнят възможния дефицит. Важният въпрос е дали някоя от тях има техническата дарба и най-важното - желанието да замести Русия в това отношение?

Редица западни страни постановиха голям брой наказания на Русия, поради войната й в Украйна, само че Европейският съюз към момента не е спрял вноса на нефт и газ, а това е главният източник на доходи за Москва. Причината е прекомерно огромната взаимозависимост от вноса на сила от Русия, написа CNN.

Ако би трябвало да се приказва в числа, то евентуална възбрана на Европейски Съюз за съветски нефт може да докара до дефицит от 2,2 милиона барела дневно недопечен нефт и 1,2 милиона нефтени артикули съгласно Международната организация по енергетика.

Страните от Близкия изток държат съвсем половината от петролните ресурси в международен мащаб и огромна част от свободния си индустриален потенциал, само че неналичието на вложения в инфраструктура, съществуването на спорове, политически съюзи и наказания са измежду аргументите районът да не може да се притече на помощ на Европа.

Какво могат и какво не могат да създадат производителите на нефт, с цел да запълнят дефицита:

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

Двете страни имат максимален дял от свободния потенциал на ОПЕК, който е елементарно наличен, разяснява основният сътрудник на ОПЕК в Energy Intelligence Амена Бакр (при почти 2,5 милиона барела на ден).

Най-големият производител на ОПЕК Саудитска Арабия отхвърля настояванията на Съединени американски щати за увеличение на производството над дългогодишната квота, контрактувана с Русия и други производители отвън ОПЕК и е малко евентуално да се послуша европейските апелите за увеличение на производството.

Според анализатори доставките на нефт от Персийския залив могат да бъдат пренасочени към Европа, само че това би заплашило възходящото стратегическо партньорство сред района и Китай - главния му покупател.
 Китайски рафинерии купуват скрито съветски нефт с големи отстъпки
Китайски рафинерии купуват скрито съветски нефт с големи отстъпки

Покупките се реализират от самостоятелни рафинерии, които заобикалят обичайния достъп до на ниска цена съветски нефт

Ирак

Ирак може да изпомпа спомагателни 660 000 барела дневно, счита основният изпълнителен шеф и началник на петролните проучвания в CMarkits в Лондон Юсеф Алшамари. В момента страната създава към 4,34 милиона барела дневно и има оптимален индустриален потенциал от 5 милиона, само че политическата патова обстановка в Багдад значи, че не може да се разчита на този вид.

Ирак няма инфраструктура за увеличение на производството и вложенията в петролни планове и може да отнеме години, преди този момент да се случи.

Либия

Нефтените залежи в Либия търпят стават жертва на спирания, поради продължаващото политическо напрежение. В края на април Национална и петролна корпорация (NOC) съобщи, че страната губи над 550 000 барела дневно в добива на нефт от блокирането на огромните й петролни залежи и експортни терминали. Една рафинерия даже пострада след въоръжени конфликти.

" Почти невероятно е да се разчита на Либия ", споделя Алшамари, защото част от производството на страната е спряло от години на фона на неустойчивост и повтарящи се форсмажорни условия на основни петролни залежи.

Иран

Иран евентуално е най-надежден, само че остава под глобите на Съединени американски щати, защото договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година със международните сили са арестувани на пауза.

Страната може да способства с до 1,2 милиона барела дневно, в случай че глобите на Съединени американски щати бъдат отстранени, считат анализатори. Според калкулации на Kpler Иран е имал 100 милиона барела в предпазване към средата на февруари, което значи, че може да добави 1 милион барела дневно, или 1% от световното предложение за към три месеца.

Но е малко евентуално Съединени американски щати да " подпишат недобра договорка с Иран, единствено с цел да пуснат повече нефт на пазара ", сподели Бакр.
 Търговците на горива сами си постановат възбрана за покупка на съветски нефт
Търговците на горива сами си постановат възбрана за покупка на съветски нефт

Големи търговци се заканиха да спрат търговията с съветски нефт от 15 май

Държави отвън района

Държавите отвън Близкия изток с евентуален свободен потенциал като Нигерия и Венецуела, също имат проблеми.

Ако една страна има свободен потенциал, това значи, че тя е " способна да обезпечи несъмнено произвеждане в границите на интервал от 30 дни за минимум 90 дни ", разяснява Алшамари. Поради тази причина възбраната на съветския нефт " може да бъде пагубна за международната стопанска система ".

Това оставя Европа с вързани ръце. Дори и Съединени американски щати да изпомпват повече нефт, това нито ще е задоволително, нито ще дава отговор на европейските потребности, тъй като американският недопечен нефт е доста лек.

" Лекият американски недопечен нефт не е подобаващ за европейския пазар, нито пък за производството на повече дизел " изясняват специалисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР