Европа се намира в патова ситуация: от една страна, Русия

...
Европа се намира в патова ситуация: от една страна, Русия
Коментари Харесай

10 стъпки за сваляне на режима на Путин от световната енергетика

Европа се намира в патова обстановка: от една страна, Русия е мощно подвластна от продажбата на своите енергийни запаси, въпреки това, намаляването на доставките на съветски газ ще докара до повишаване на цените им, от което самата Русия ще завоюва.

От години украински специалисти приканват страните от Европейски Съюз, изключително Германия, да стартират същинска диверсификация на енергийните доставки. Това не беше направено в точния момент.

Сега са нужни сложни решения, с цел да се попречи на Русия да продължи да употребява силата като оръжие.

И против Украйна, и против Европейски Съюз.

Един от най-големите мозъчни тръстове в Украйна - DiXi Group, предлага свое виждане за 10-те разновидността, които могат да " смъкват режима на Путин на международните газови пазари ".

1. Големите петролни и газови колоси би трябвало да продължат да се отдръпват от съветски планове, и да не споделят с Русия нови технологии за създаване на естествени запаси. Първите компании - BP, Shell, Equinor, Exxon - към този момент започнаха да затварят бизнеса си с Русия. Важно е и други огромни компании да ги последват - като Total, Wintershall, Trafigura и други Важно е да се окаже напън върху незападни компании, които имат дялове в съветски планове – индийската ONGC Videsh, японската SODECO, JOGMEC, NEXI, Mitsui, Mitsubishi.

2. Европейски Съюз би трябвало да поеме ръководството на газовите складове в Европейския съюз, които се управляват от Газпром, с цел да не се повтори обстановката с незадоволителното пълнене на хранилищата в навечерието на зимата, както стана в края на предходната година.

През 2021 година Газпром не запълни своите складове, което беше една от аргументите за покачването на цените в Европейски Съюз. От февруари тази година обстановката остава сериозна и съветските управляващи заплашват още по-високи цени на газа за Европейския съюз.

3. Европейски Съюз би трябвало да конфискува активи, принадлежащи на съветски енергийни компании, или да ги съобщи за краткотрайно ръководство на техни национални компании. Това важи за газопроводи (OPAL, Северен поток, част от " Ямал-Европа " ), химическа индустрия, произвеждане на електрическа енергия, пречистване на нефт. Акциите на съветски компании в техните европейски посреднически компании би трябвало да бъдат замразени.

4. Държавите по света би трябвало да спрат да си сътрудничат с Росатом и неговите дъщерни сдружения. Зависимостта от Русия в нуклеарната енергетика е тъкмо същата като зависимостта от Русия в газовия бранш. Словакия към този момент стартира да се отхвърля от сходно съдействие и е значимо други страни да последват образеца. Санкции би трябвало да бъдат наложени и върху доставките на съветски уран.

5. Известни интернационалните PR организации би трябвало да спрат да си сътрудничат с съветски енергийни компании като Газпром.

Кампанията за построяването на Северен поток 2 в Европа е доста ослепителен образец за това какъв брой пари влага съветското държавно управление в осведомителна агитация, употребявайки държавните си енергийни компании. Европейски Съюз би трябвало да спре подкрепянето на операции.

6. Европейски Съюз би трябвало да принуди Русия да съблюдава европейското законодателство и да даде достъп до доставките на газ от Централна Азия. Европейската комисия, в границите на основания енергиен съюз, от дълго време трябваше да създаде обединен пример на съглашение за доставка на енергийни запаси от Русия, с цел да попречи на Газпром да манипулира всяка страна. Такъв европейски пример би трябвало да изисква Русия да съблюдава европейското законодателство. Ако всички купувачи от Европейски Съюз изискват спазването на тези правила по едно и също време, Русия няма да има различен избор, с изключение на да се съгласи.

Допълнителен фактор за напън би трябвало да бъде възобновяването от Европейската комисия на антимонополното следствие за въздействието на Русия върху цените на газа в Европейски Съюз през 2021-2022 година

7. Страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да изискват по-прозрачно отчитане от съветските енергийни компании. Именно непрозрачността на тяхната работа, пренебрегвайки стандартите на ESG (екологични, обществени и административни) разрешава стотици милиони долари да се употребяват за подготовката на война, за обогатяване на властта, за корупция, нелегално присвояване на други страни. Публичното отчитане на всяка договорка, да вземем за пример в сходство със стандартите на EITI, би трябвало да бъде абсолютно изискване за всеки разговор с енергийните компании. Това не би трябвало да е избор за Русия, а условия за съдействие с нея.

8. Държавите със специфични бизнес условия (офшорни зони) би трябвало да затворят всички офшорни компании с крайни съветски бенефициенти. Офшорът е метод за евакуиране на съветски пари от зоната на публичен надзор в зоната на " черните пари ", които финансират корупцията, противозаконното обогатяване и войната в други страни. Унищожаването на съветските офшорки ще бъде сигнал за други страни с властнически режими.

9. Страните-вносители би трябвало да понижат до нула целта на закупуване на сила от съветски генезис. Не всички страни могат да си разрешат да се откажат напълно от съветския петрол или газ. Въпреки това, всички страни могат да слагат Русия на последно място в листата на страните, от които може да се прави импорт. Страните могат също да забавят заплащанията за петрол и газ - заради финансови наказания от ден на ден западни банки отхвърлят да правят заплащания. Това няма да сътвори спомагателен напън върху пазара, само че въпреки всичко няма да разреши на Русия да се ангажира пълноценно с продажбите на нефт и газ в света, да печели приходи за потребностите на нападателна война.

10. Съединените щати, Европейският съюз, Япония и други страни би трябвало да забранят на банките да кредитират енергийни планове в Русия или взаимно с съветски компании и да забранят износа на модерни технологии. Всички нови начинания или технологии, които Русия желае да приложи, би трябвало да бъдат блокирани, с цел да не се основават благоприятни условия за Русия да заобикаля глобите посредством операция, настояват още специалистите от DiXi Group./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР