Европа постепенно се преотваря, но страните са в различни фази

...
Европа постепенно се преотваря, но страните са в различни фази
Коментари Харесай

Ще има ли нормално лято и как ще съжителстваме с вируса

Европа последователно се преотваря, само че страните са в разнообразни етапи от епидемиите си и рискът от втора вълна е забележителен. В идните месеци страните ще пробват да удържат болестта с ограничения като носене на маски, тестване и следене на контакти. Ако този надзор сработи добре, животът ще е малко чудноват, само че покрай естествен - най-малко до есента, когато се чака нова вълна. Европа търси излаз от траялите над месец блокади, поразили публичния живот и стопанските системи, които съгласно множеството прогнози ще се сблъскат с най-големия си спад от десетилетия. Първи звук за разхлабване на ограниченията още към средата на април зададоха Австрия, Дания, Германия, Норвегия, които по-бързо съумяха да овладеят епидемиите си. Сега към този момент проектите си за поетапно унищожаване на ограничавания афишират даже най-тежко засегнатите - Италия, Белгия, Франция, всеки миг ще ги последва и Испания.

Процесът стартира и в някои американски щати, макар че там епидемията е надалеч от овладяна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Здравните специалисти следят процеса с паника, защото отварянето е водено главно от икономическа нужда - още преди даже хората да са получили зелена светлина за разходки в парка да вземем за пример, едрият бизнес в Европа като автопроизводителите рестартира производството си. И това е разбираемо - показателите за бизнес интензивност в частния бранш паднаха до най-ниското равнище през април, с рекордни съкращения на работни места. Дори в Германия, за която се счита, че може да издържи най-добре рецесията, бизнес настроението е " пагубно " съгласно изследователския институт Ifo.

Но от здравна позиция моментът не е безвреден. Много от страните в Западна Европа минаха пика си и са в наклонност на спад, само че - с някои изключения, към момента имат стотици и даже хиляди нови случаи дневно. За съпоставяне, в Китай кривата за новозаболелите бе сведена до под 20 случая дневно, преди засегнатите градове и провинции да отворят отначало (виж графиката).
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Целеустремеността на огромните стопански системи задава звук и за по-малките. В България да вземем за пример също се разхлабват ограничения, въпреки моментът да не е изключително подобаващ - в последните дни кривата растеше, има и ясно изразени огнища макар ниската обща заболеваемост.

Но отварянето неизбежно ще се случи, рисковете са за всички и най-важният въпрос в този момент е по какъв начин ще съжителстваме с вируса и по какъв начин ще спрем изблиците му в идните месеци с ограничавания боеприпас, с който разполагаме. Сред " оръжията " са оставащата наложителна отдалеченост, маските, хигиената, всеобщото тестване и ограниченията за следене на болестта. Те ще предопределят и какъв ще е животът това лято - с малко шанс има късмет той да е покрай известна (псевдо)нормалност.

С какви оръжия (не) разполагаме в идните месеци

Някои от огромните стопански системи като Германия, Англия и Италия разпореждаха очаквания на тестванията за антитела, с цел да намерят към този момент прекаралите заболяването и да ги върнат по-бързо на работа със " документи за имунитет ". Този проект към този момент е неосъществим - както поради незадоволително точните проби, по този начин и поради многото незнайни към имунитета против ковид - учените още не са сигурни какъв брой дълго и в каква степен той пази от наново заразяване.

Не се оправдават и очакванията, че сме се доближили до групов имунитет. За подобен е нужно 60-70% от обществото да е имало допир с вируса, само че съгласно СЗО в международен мащаб процентът е сред 2 и 3. Първите резултати от всеобщия скрининг за антитела в Германия да вземем за пример демонстрираха към 15% преболедували в едно от най-засегнатите селища - Гангелт, в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

За момента няма и дейно лекарство против ковид. Въпреки че значително лечения са в процедура на тестване, да се стигне до триумф в идните три-четири месеца не е доста евентуално.

Така преотварящите стопанските системи си страни с изключение на с вярата, че топлото време въпреки всичко ще е съдружник и ще потисне вируса, към този момент разполагат единствено с изначалния проект за надзор на разпространяването на болестта. Той включва към този момент познатия набор от ограничения: доста тестване, с цел да се открият всички вероятни заразени; бързо и изчерпателно следене на контактите им, с цел да се прекъсне веригата на предаване на вируса; добре готови лечебни заведения, които да поемат лекуването на тежките случаи; ефикасна изолираност на леките и карантина на съмнителните случаи; предварителна защита посредством всеобщо носене на маски, хигиена, физическа отдалеченост на обществени места.
Колко добре ще сработи този проект зависи от това какъв брой добре се ползва и най-много - какъв брой всеобщо и постоянно се тества. Едни ще се оправят по-добре от други.

България да вземем за пример стартира да форсира темпото едвам в последните две седмици, само че към момента е доста надалеч от нужните равнища. С малко над 3800 теста на милион население дотук (според последните данни от 22 април) страната ни е в дъното на Европа, като по-малко проби са създали единствено Молдова, Албания и Украйна. От спешния щаб оповестиха, че задачата е да се доближи 7000 теста на седмица, или 1 на 1000 души. Но - за съпоставяне, задачата на Германия е да прави до 1 млн. теста на седмица, което (при население от 83 млн.) е 12 на 1000 души. Тоест България би трябвало да вдигне размерите повече от 10 пъти, в случай че желае да приближи немската успеваемост.

Но даже немската успеваемост не е застраховка. Само седмица откакто оповестиха разхлабване на ограниченията, здравните управляващи в Германия към този момент имат паники, че скоростта на разпространяване на вируса (R0) се е повишилa и приближава 1 (т.е. всеки инфектиран предава заболяването на още 1 друг), т.е. равнището, над което епидемията още веднъж стартира да форсира. Опасявайки се, че страната може да би трябвало да се затвори още веднъж, управляващите приканиха хората да си стоят колкото е допустимо повече у дома.

Живот, покрай оригинала, само че не напълно

Никой не си е правил илюзии за безпроблемност. Периодични прояви на заболяването и надлежно локално стягане на ограниченията, наподобява, ще са част от живота в идните месеци. А наесен, в случай че се стигне още веднъж до мощни пикове, рестриктивните мерки ще се завърнат с нова мощ и в по-големи мащаби.

И въпреки всичко, в случай че споделените дотук проекти за преотваряне в Европа се изпълнят в сегашния им тип, към средата на юни шансът животът да граничи с някаква нормалност не е дребен. Това, несъмнено, ще е по-скоро псевдонормалност, в която маските ще бъдат толкоз ежедневна част от облеклото, колкото и чорапите, кремът за сухите от непрестанно миене ръце ще е най-хубавият ни другар, а двата метра ще останат задълго посред ни.

Ето какво се обрисува към този момент в най-основните аспекти на живота: Търговията. Магазините и услугите са първите, за които ограниченията падат поетапно и до юни се чака всички те да работят. Посещението им обаче ще включва доста стерилизация, допускане на единствено избран брой хора едновременно, опашки с отдалеченост. И, несъмнено, носене на маски. Бизнесът. До намирането на ваксина постоянното тестване на всички служащи и чиновници в предприятия и офиси и строгите санитарни ограничения ще са новото обикновено. В огромните производства работодателите ще би трябвало да обезпечават и защитни дрехи и да мерят температурата на служащите. И лятото доста хора ще работят от у дома. Компании, които могат да си го разрешат, евентуално ще предпочетат да удължат тази мярка най-малко за част от чиновниците, с цел да могат краткотрайно да реорганизират офисите по този начин, че да обезпечат повече пространство за останалите. Градските занимания. През лятото евентуално ще може да се посещават по двойки заведения за хранене, които ще работят с понижен брой маси, само че питейните заведения ще изгубят аурата си тук-там за флирт и радостни компании, тъй като местата там ще са доста раздалечени. Кината и театрите евентуално няма да отворят преди лятото, а актьорите ще би трябвало да свикнат с полупразни зали, защото публиката ще е разредена - през една или две седалки. Музикалните фестивали и други огромни събития ще са единствено спомен. Семейният живот. Парковете и градините ще са отворени за разходки в фамилен състав, евентуално и за среща с другари, само че без огромно скупчване на хора. Сватби и погребения в множеството страни ще се случват с присъединяване единствено на близки родственици и събиране над 15 души при съблюдаване на отдалеченост. Училището. Това е една от най-несинхронизираните досега сфери. Едни страни към този момент върнаха част от учениците си в класните стаи, други нямат такова желание най-малко до юни и даже до септември. Причината е, че към момента не е ясно доколкo децата са дейни разпространители на болестта, въпреки те самите да я карат най-вече доста леко. В България този уикенд Борисов сондира концепцията учебните заведения да отворят скоро единствено за учениците и учителите в 7 и 12 клас. След остра реакция на родители към този момент решение публично не е взето, занапред ще се организират срещи и ще се взема решение по кое време да отворят учебните заведения и по какъв начин да се проведат изпитите. Спортът. Индивидуално и навън е най-хубавото решение за момента за спортуващите. Фитнес центрове и спортни зали са измежду високорисковите места и в доста страни те ще проработят последни, в случай че въобще, въпреки че има изключения - в Чехия те към този момент могат да отворят. Що се отнася до професионалния спорт и по-големите спортни събития, множеството страни са отсрочили решенията за след месец или два, когато може да имат повече информация за епидемията. Някои като Германия към този момент оповестиха, че до есента такива събития няма да има. Италия обаче обмисля да позволи на футболното състезание да доиграе сезона си. Разбира се, без аудитория Пътуването. Много градове и страни към този момент отстраняват рестриктивните мерки за градския превоз, където го е имало, и вътрешните пътувания, само че към момента изчакват за интернационалните. Засега Чехия е измежду първите, оповестили, че през юни ще разрешат и пътуванията зад граница, само че поради какъв брой значимо е пътуването за бизнеса въпрос на малко време е всички да отстранен възбраните. В обществения превоз ще се влиза единствено с маска, в доста градове той ще е с понижен потенциал. В Милано да вземем за пример към този момент оповестиха, че от 4 май хората в метрото би трябвало да бъдат през две седалки. А морето? Претъпкани басейни и плажове или цялостни туристически рейсове това лято няма да има на никое място. Туризмът обаче е основен бранш за доста страни и ще бъде направено всичко допустимо той да проработи. Гърция се обрисува като водещ идеолог в Европа - Атина готви дружно с европейски представители нови правила за туризма тази година - за хотелите, храненето и другите услуги в тях, както и за плажове, басейни, рейсове, фериботи и така нататък, и ще упорства те да са общи за Европейски Съюз. Вече има оферти самолетите да пътуват с на половина пасажери от потенциала си. Има обаче и опозиция от бизнеса по отношение на тази концепция. Като цяло упованията са, че доста повече хора ще заложат на вътрешен туризъм, и то в дребни хотели, защото ще се усещат по-сигурни. За нас това значи, че родното море евентуално ще е по-популярна дестинация за българските туристи от гръцките острови и турските курорти - най-малко това лято.
Ще изгони ли топлото време вируса

Една огромна незнайна към COVID-19 е дали сходно на грипа вирусът ще се забави доста през лятото. Надеждите не са доста огромни, поради че епидемии има и в много топли страни, само че пък те не са по този начин огромни като тези в Северното полукълбо сега. Това напълно скоро ще е ясно и сюжетите се разделят на две. В едната допустима галактика вирусът се отдръпва през лятото. В другата - не.

И при двете най-малко някои от ограниченията за обществена отдалеченост ще не престават в идните месеци, само че в първия вид лятото ще бъде малко по-забавно и по-нормално. Заниманията навън в дребни групи евентуално няма да са проблем, питейните заведения и заведенията за хранене ще работят по-пълноценно, спортните лиги може да се възобновят. Все отново няма да се рискува с огромни събития. В този сюжет и пътуването ще е относително свободно.

Ако броят на случаите не спада доста доникъде на юни, ще знаем, че вирусът не е сезонен. Това значи непрестанно приспособяване на ограниченията - стягане и намаляване, съгласно обстановката.

Но без значение дали COVID-19 е сезонен, " нормалността " може още веднъж да се отдръпна в някаква степен през октомври или ноември и по-строгите ограничения за физическа отдалеченост ще бъдат върнати - минимум тъй като тогава ще настъпи грипът и проблемите за здравните системи може да са двойни. До есента обаче учените евентуално ще знаят повече за вируса, допустимо е да се откри и най-малко облекчаващо признаците лекарствo, а лечебните заведения, бизнесът и обществото ще са по-подготвени като цяло за нова вълна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР