Европа може да се справи с предизвикателствата, но има нужда

...
Европа може да се справи с предизвикателствата, но има нужда
Коментари Харесай

Греъм Уотсън: Трябва да се противопоставим на Путин, Европа ще надвие популизма

Европа може да се оправи с провокациите, само че има потребност от самочувствие. Ако решим да се затворим в себе си и да бъдем просто една икономическа общественост, в никакъв случай няма да дадем на нашите жители това, от което се нуждаят.

Това съобщи в изявление за БГНЕС английският политик Греъм Уотсън, народен представител в Европейския парламент от 1994 до 2014 година и ръководител на групата на либералите в продължение на повече от седем години.

Уотсън акцентира, че Европа може и би трябвало да се оправи с огромните геополитически промени в международен мащаб, в изискванията на съветската експанзия против Украйна, войната в линията Газа и все по-нарастващото въздействие на Китай.

„ Решението изисква признание на обстоятелството, че имаме европейски демос. Необходимо е самочувствие за справяне с тези провокации. Но действителността е такава, че ние сме най-големият обединен пазар в света, една от най-богатите елементи на света и в случай че решим да се затворим в себе си и да бъдем просто една икономическа общественост, в никакъв случай няма да дадем на нашите жители това, от което се нуждаят. “ - сподели той.

„ Наистина би трябвало да се противопоставим на Владимир Путин, когато нахлува в друга страна или когато убива политическите си съперници. Трябва да заемем твърда позиция по отношение на Китай по въпроси като правата на индивида и да приказваме искрено с американците по някои от въпросите, по които не всеки път се разбираме. “ - акцентира опитният политик.

Уотсън съобщи, че е обезпокоен от разрастването на популизма в Европейския съюз и растежа на радикалните партии, с оглед идните европейски избори.

„ Честно казано, много се нервирам, когато виждам партии като " Възраждане " да вървят в Русия, като че ли я признават за част от демократичния свят. Но мисля, че Европа може да преодолее това “, сподели той.

Според него доста хора към този момент осъзнават заплахата, пред която сме изправени.

„ Те видяха да вземем за пример какво се случи в Обединеното кралство, когато съветски пари помогнаха за пазаруването на „ потребни идиоти “ като Борис Джонсън, които ни извадиха от Европейския съюз. И въпреки всичко вследствие на това съюзът стана по-силен. Това е нещо позитивно. “ - добави Уотсън.

Той уточни, че европейските народи в никакъв случай няма да бъдат обединени по образеца на Съединените американски щати, тъй като „ историята ни е друга “.

„ Признаваме, че ужасните войни, които сме водили - тези, които напоиха с кръв XX век, са минало. Ние работим дружно като разнообразни народи, говорещи разнообразни езици, само че с общи полезности. Това е значимото. “ - заключи Уотсън.

На въпросдали огромните упоритости на Европейски Съюз за използване на Зелената договорка дават отговор на опциите, както и ще може ли общността да се опълчи на своите съперници, в случай че приложи тези промени, английският либерал отговори:

„ Сигурен съм, че има доста терзания по тематиката, само че в случай че погледнете развиването на Европейския съюз, то постоянно е било мъчно и последователно. Европейски Съюз осъзнава този проблем и можете да видите това да вземем за пример в отговора против COVID-19 или реакцията след нахлуването на Русия в Украйна. Съюзът осъзна, че може да бъде мощен, може да се нарежда почтено в света. Аз се надявам да забележим повече от същото. “

Греъм Уотсън акцентира, че общността е станала „ по-силна през годините “, защото към нея са се включили страни като България и Румъния.

„ Европейски Съюз може да бъде и още по-силен. В Западните Балкани, тук, в този район, има страни, които се редят на опашка за присъединение към Европейски Съюз. Европа би трябвало да осъзнае своя капацитет от името на всички свои жители и да отстоява своите полезности в света. “ - съобщи Уотсън.

„ Много се веселя, че България към този момент е в Шенген и се надявам скоро да бъдат уредени последните елементи. България играе значима роля в това Европа да се оправи с някои от компликациите в Западните Балкани и оказва помощ за присъединението на повече страни към Европейския съюз. “ - сподели още той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР