Европа е застрашена от въвеждане на лимити за енергия през

...
Европа е застрашена от въвеждане на лимити за енергия през
Коментари Харесай

Зловещо предупреждение: Ще има ли режим на газа?

Европа е застрашена от въвеждане на предели за сила през тази зима, изключително в случай че студеното време съвпадне с оживеното икономическо търсене в Китай. За това предизвести ръководителят на международната организация за наблюдаване на бранша пред Financial Times, цитиран от Bloombergtv.bg.

В едни от най-острите мнения до момента по отношение на вероятните мащаби на дефицита на сила след съветската инвазия в Украйна Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика, съобщи, че в случай че не се подхващат бързи ограничения за възстановяване на успеваемостта, може да се вкарат количествени квоти за промишлените консуматори на газ и други консуматори.

" Ако имаме тежка и дълга зима и в случай че не предприемем [мерки за понижаване на търсенето]... Не бих изключил налагане на квоти за природен газ в Европа, като се стартира от огромните промишлени предприятия ", сподели той в изявление за Financial Times.

Бирол съобщи, че държавните управления би трябвало да понижат търсенето на сила посредством възстановяване на успеваемостта, само че добави, че евентуалният дефицит на газ ще бъде по-малко сериозен, " в случай че китайската стопанска система не се развива с нормалните темпове ".

През последните месеци рестриктивните мерки, наложени като част от политиката на Пекин за нулев Covid, забавиха икономическия напредък и понижиха търсенето на сила, само че в този момент страната още веднъж се отваря.Много страни от континентална Европа са мощно подвластни от съветския газ и се притесняват, че Кремъл употребява силата, с цел да окаже напън върху страните, които поддържат Украйна. " Газпром ", следеният от страната съветски енергиен колос, към този момент е отрязал газовите връзки с страни като Полша, България и Финландия, а от предходната седмица и с Нидерландия и Дания, за които се твърди, че не извършват настояванията му да употребяват новия механизъм за заплащане в рубли.

Коментарите на ръководителя на МАЕ за вероятни количествени ограничавания за Европа последваха дейностите на Германия и Австрия. През март Германия съобщи, че при положение на изострен дефицит ще изключи част от индустрията от газовата мрежа, с цел да подсигурява, че семействата ще запазят енергийните си доставки.Предупреждението на Бирол беше подсилено от датския министър на климата Дан Йоргенсен, който съобщи в изявление, че в случай че Европа спре да внася съветски газ, може да се наложи да се изготвят проекти за изключителни обстановки, които биха могли да включват и въвеждане на енергийни квоти.

Кадри Симсон, комисар по енергетиката на Европейски Съюз, също съобщи, че блокът създава проекти за изключителни обстановки при цялостно прекъсване на вноса на съветски газ, които съгласно осведомени с предложенията ще включват нормиране на потреблението в индустрията.

На конференция на МАЕ в Дания, на която участваха министри и представители на държавните управления от най-малко 20 страни, организацията съобщи, че светът може да понижи годишното ползване на сила до 2030 година с еквивалента на настоящето годишно ползване на Китай посредством ограничения като по-добра изолираност на постройките и други ефикасни ограничения като по-добра климатизация.

Бирол твърди, че енергийната сигурност би трябвало да бъде реализирана посредством повишение на успеваемостта, по-широко потребление на възобновимата сила и " добиване на оптималната изгода от съществуващите [петролни и газови] залежи " - вместо посредством нови огромни планове за изкопаеми горива, които могат да продължат до 2040-те и 2050-те години и могат да значат " прощаване с интернационалната ни политика в региона на климата ".Но той предизвести, че високите цени на петрола евентуално ще причинят болежка на доста стопански системи.Цената на суровия нефт вид Brent скочи покрай най-високата си стойност за годината в края на май, откакто Европейски Съюз разгласи възбрана за импорт на множеството съветски нефт, и от този момент остава висока.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР