Европа е поставена пред изключителната опасност да остане без лекарства

...
Европа е поставена пред изключителната опасност да остане без лекарства
Коментари Харесай

Фармацевтичната абстиненция на Европа

Европа е сложена пред изключителната заплаха да остане без медикаменти и съществени медицински консумативи. Епидемията от ковид сподели, какъв брой подвластен е континентът от производствата в Китай, Индия и други азиатски страни. Затова евроинституциите оповестиха проект за възраждането на фармацевтичното произвеждане в общността, без значение че вносът е доста по-евтин.

Планът за медикаментите ще бъде прегледан на пленарната сесия на Европейския парламент през септември. Настояването е Европа да подсигурява независимостта си в областта на опазването на здравето като обезпечи снабдяването, възвърне локалното произвеждане и усъвършенства координацията сред страните членки.

Трябваше да пристигна "китайската чума ", че Европейският съюз да си даде сметка за очевидното: 40% от предлаганите в общността медикаменти произлизат от страни отвън общността, а 80% от дейните фармацевтични съставки се създават в Китай и Индия.

През април илюзиите рухнаха дефинитивно: академични лечебни заведения предизвестиха за заплахата от привършване на запасите от съществени медикаменти - анестетици, антибиотици, препарати за разпределяне на мускулите и други. Заради намалялото произвеждане, рестриктивните мерки за експорт от трети страни и стремежът към трупване на запаси по време на здравната рецесия.

Колко подвластни сме от Китай и Индия?

Доклад на Европейската комисия демонстрира, че сред 2000 и 2010 година дефицитът на необятно употребявани медикаменти се е нараснал неведнъж, като над половината от хронично изчезналите артикули са медикаменти за лекуване на ракови болести, инфекции и разстройства на нервната система (епилепсия и Паркинсон). Съществуват редица аргументи за казуса. Част от тях са свързани с производството, с непредвидени пикове в търсенето - в резултат на епидемии или естествени бедствия, само че също по този начин и поради другите цени, които се дефинират на национално равнище и които могат да създадат продажбата в една страна надалеч по-изгодна от продажбата в друга.

По всичко проличава, че Европейският съюз от ден на ден зависи от вноса на дейни субстанции, химически първични материали и медикаменти от външни страни - главно Индия и Китай. Дефицитът на маски и дезинфектанти през март и април може да се окаже по-малкият проблем, тъй като бавно лека от европейските аптеки и хранилища на едро

започнаха да изчезват редица животоспасяващи медикаменти,

чиито дейни вещества се създават в трети страни.

Например, през 2019 година Китай е създал дейни вещества за медикаменти на стойност 71 милиарда $. А Индия, която е вторият по величина производител на лекарствени вещества и дейни субстанции, сега изпитват изострен дефицит на лекарства и медикаменти поради сгънат импорт на подготвени крайни артикули. Още на 3 март държавното управление в Делхи ограничи износа на 26 дейни субстанции, препарати и медикаменти, в това число парацетамол.

Еврокомисията насочи предизвестие към страните членки за действителен риск от недостиг

на спринцовки и друго съоръжение за всеобщо имунизиране.

Комисията поучава държавните управления на 27-те страни членки да обмислят общи поръчки на консумативи, като задачата е да се понижи рискът от едновременни болести с ковид и с грип през есента.

"Общественото здраве се трансформира в геостратегическо оръжие, което може да сложи на колене цялостен континент. Настоящата пандемия показва нашата взаимозависимост от трети страни. Необходимо е да се реалокират избрани типове произвеждане, да се хармонизира законодателството и да се ускори съдействието сред страните членки, с цел да се реализира по-голяма взаимност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам за същинска фармацевтична индустриална тактика ", разяснява евродепутатът Натали Колен-Йостерле (ЕНП, Франция) от Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните.

През юли Европарламентът приканва за повече автономия и по-добре координирани тактики за справяне с дефицита на медикаменти. Но предизвести, че става дума за нескончаем развой, който ще глътне доста пари и запаси.

Евроскептиците упрекват брюкселските служители,

че са унищожили изцяло тази промишленост.

Например - в България са се произвеждали редица жизненоважни вещества (като метамизол и пирацетам), само че тяхното произвеждане е спряло от дълго време.

Евродепутатите приканват Европейската комисия да предложи способи за бързо възобновяване на фармацевтичното произвеждане, като се стартира от съществени и стратегически лекарства. Те предизвикват въвеждането на финансови тласъци за промишлеността, само че в сходство с разпоредбите за държавна помощ. И приветстват новата здравна стратегия на Общността - EU4Health, чиято цел е да направи медикаментите и здравното съоръжение по-достъпни. Бюджетът

на програмата е 9.4 милиарда евро

и той би трябвало да разреши вложения с основни производства.

Здравни специалисти от евроинституциите поучават страните членки да споделят положителните практики в ръководството на запасите от медикаменти и съоръжение и да основат координирани здравни тактики, в това число и образуване на взаимни публични поръчки.

На първо време, Европейската комисия може да сътвори общ запас за изключителни обстановки на медикаменти от стратегическо значение, по сходство на механизма RescEU. Той би трябвало да действа като

„ Европейска незабавна аптека “,

с цел да минимизира дефицита на лекарства. Най-важното е всички от общността да имат еднакъв достъп посредством нов механизъм за заслужено систематизиране.

Освен това, би трябвало да се улесни доставката и размяната на медикаменти сред страните. Но по тази причина би трябвало да бъдат признати по-гъвкави правила за форматите на опаковките, процедурите за повторна приложимост, по-дълги периоди на валидност и...

потреблението на ветеринарномедицински артикули.

Шефът на Института за международна стопанска система Габриел Фелбермайер счита, че фармацевтичната индустрия също ще извлече своите поучения.

"Коронавирусът ще докара до реорганизиране на веригата на доставките ", твърди той, а на собствен ред и политиците несъмнено ще поддържат този развой със стимулиращи ограничения, да вземем за пример - с данъчни облекчения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР