*Европа е изправена пред транспортен хаос*Отменени полети, стачки и дълги

...
*Европа е изправена пред транспортен хаос*Отменени полети, стачки и дълги
Коментари Харесай

Пътуване в чужбина – мисия възможна? 

*Европа е изправена пред транспортен безпорядък *Отменени полети, стачки и дълги опашки по летищата 
Пътуването в чужбина си остава рисковано начинание. Ако отменянето на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, ви предизвикват да предприемете екскурзия в чужбина, то би трябвало да се въоръжите с доза самообладание. Много е допустимо полетът да закъснее или пък даже да бъде анулиран. Огромните опашки и купчините струпан багаж стават все по-честа панорама по летищата в цяла Европа. Авиокомпаниите анулират десетки хиляди полети от май насам, оставайки пасажерите блокирани, до момента в който летищните компании се оправят с митинги и механически проблеми. 

С началото на летния сезон има съществено нарастване на броя на пасажерите в Европа. Според данни на Национален статистически институт единствено през май 2022 година нашите сънародници, пътували в чужбина, са 729 421, от които 263 276 са били на отмора и екскурзия. Пътуващите със аероплан обаче би трябвало да са готови, че може да се наложи да чакат по-дълго от нормалното. Причината не са засилени инспекции, а... неналичието на чиновници. Въпреки отрицателната наклонност за повишаване на билетите, рецесиите, вероятни протестни дейности и отлагането на полетите, това не трябва да ни отхвърля от желанието да споделим пътешестване с обичан човек, тъй като, както гласи една максима – човек е човек, когато е на път. 

Недостиг на личен състав и митинги

Последните почивни дни – 2-3 юли, имаше стотици анулирани полети и повече от 12 000 закъснения в цяла Европа. Според публикуваните данни в международните организации Европа е имала повече от два пъти повече анулирани полети от американски превозвачи в интервала април-юни. Данните на RadarBox.com демонстрират още, че американският въздушен трафик се е възстановил по-бързо от този в Европа.

През предходната година вътрешните пътувания доближиха повече от 70% от равнищата преди пандемията. Летищата в Европа се пробват да се оправят с неналичието на дипломиран личен състав. В пика на пандемията от ковид аеропортите и самолетните компании редуцираха близо 190 000 служащи. Според изследване, оповестено през януари 2021 година от Европейската федерация на транспортните служащи, едвам 58,5% от наземния личен състав е бил на работа. Най-малко 23 на 100 са били съкратени. 

През 2022 година полетите се възобновяват интензивно, само че личният състав не доближава. Набирането на нови служащи е възпрепятствано от продължителните инспекции за сигурност и непривлекателните условия на труд. В същото време стотици служащи започнаха поредност от протестни дейности поради изискванията на труд и понижаване на заплатите. Към момента редица от огромните самолетни компании в Европа, измежду които Ryanair и Lufthansa, са изправени пред такива проблеми. 

Въздушният екипаж на Ryanair разгласи 12 дни стачка през юли. Работници от едно от най-големите летища в Европа - в Париж, стачкуваха предходната седмица, а италинаските синдикати на водачи заплашиха и с по-сериозни дейности. „ Това ще бъде единствено първата от поредност митинги, които ще създадат лятото горещо “, предизвести представител на синдиката UIL Trasporti, оповестява Еuronews.Повече от 20 000 чиновници са били уволнени на летище " Шарл де Гол " по време на пандемията, а дружно с другото главно парижко летище - " Орли ", незабавно се нуждаят от 4000 души.

Към проблемите в Европа с изключение на дефицитът на задоволително готови чиновници, се прибавя и настояването за по-високо възнаграждение и по-добри условия на работа. Норвежките авиолинии, да вземем за пример, се съгласиха на 3,7% нарастване на пилотските заплати, само че не на всички места има компромис. Задават се стачки идващия месец на най-натовареното летище " Хийтроу ". Заради неналичието на хора лондонският аеропорт изиска от самолетните компании да анулират 10% от полетите, вместо пасажерите да чакат на дълги опашки за багаж.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР