Евролидерите ще призоват за "истински европейски кризисен щаб". Това става

...
Евролидерите ще призоват за "истински европейски кризисен щаб". Това става
Коментари Харесай

ЕС удря COVID-19 с много мощно оръжие

Евролидерите ще призоват за "истински европейски спешен щаб ". Това излиза наяве от изминал в общественото пространство документ, представен от сътрудник на "Гардиън " в Брюксел.

Целта е да се извлече поука от пандемията от ковид.

27-те европейски водачи ще проведат конферентен диалог в четвъртък вместо пролетната среща на върха, която трябваше да се организира в Брюксел и която нормално е отдадена на стопанската система. Вместо това в дневния ред ще господства коронавирусът, въздействието върху хората, здравните системи и стопанската система.

Според текста със заключенията на Европейски Съюз, прегледани от английския вестник, евролидерите се чака да одобрят по-амбициозна и необятна система за ръководство при рецесии в Общността, в това число същински европейски център за ръководство при рецесии.

Европейският съюз към този момент има Координационен център за реагиране при изключителни обстановки, който работи 24/7 и може да провежда помощ, в случай че бъде поискана, когато някоя страна по света пострада от земетресение, горски пожар, наводнения или пандемия.

В текста също има апел да се анулира възбраната за експорт на медицински артикули като маски и очила. Германия и Франция са подложени на критика от няколко седмици поради наложена възбрана да се изнасят такива артикули.

Текстът гласи, че неотдавна взето решение, което изисква от всички страни да утвърждават износа на такива артикули отвън Европейски Съюз, "трябва да докара до цялостна анулация на всички вътрешни забрани ", само че не излиза наяве дали страните членки се ангажират да го създадат.

Евролидерите също ще обещаят, че ще подсигуряват "плавно ръководство на границите " за хора и артикули. Към 24 март 12 страни са въвели инспекции по границите.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 375 000 доказани случая, а умрелите са над 16 300. Регистрирани са случаи в 195 страни. Данните на Университет "Джон Хопкинс " демонстрират над 425 000 случая и към 19 000 умряли в 170 страни, 109 000 души са се възстановили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР