Евролидерите са одобрили предложение от България за общ фонд, който

...
Евролидерите са одобрили предложение от България за общ фонд, който
Коментари Харесай

Общ фонд за бежанците предложил Петков, евролидерите одобрили идеята

Евролидерите са одобрили предложение от България за общ фонд, който да поеме разноските към бежанската вълна от Украйна, показа министър председателят Кирил Петков пред публицисти след срещата на върха във Версай, представен от Българска национална телевизия.

" Това, което обсъждахме през днешния ден, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, с цел да може европейското семейство дружно да заплати разноските за тези бежанци, а не всяка страна да се бори независимо, сподели министър председателят.

Идеята била доста добре признато от европейските сътрудници и в идващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и разновидности по какъв начин този фонд да работи.

" Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските стратегии, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за към 10 милиарда евро за Европа ", сподели още Петков.

В момента влизаме в една обща обстановка на високи цени на петрола и газа, които покачват инфлацията и понижават растежа. Европейската централна банка ще понижава паричната маса в Европейски Съюз, а държавните управления на страните членки ще би трябвало да подтикват стопанските системи си, с цел да има напредък, изясни още министър председателят.

От Версай Кирил Петков отпътува за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

" Аз към този момент имах опция да се срещна с всичките ни съседки, с изключение на с Турция. Искам това да бъде една първична среща с Турция, да имаме директния контакт, с цел да мислим и за общи неща дружно. ", изясни министър председателят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР