Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и

...
Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и
Коментари Харесай

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар

Еврокомисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел напусна публично Европейската комисия. Нейната оставка е призната от Урсула фон дер Лайен.

В публично писмо до медиите ръководителят на Комисията изразява признателност към българката за работата ѝ в Брюксел.

Фон дер Лайен също по този начин показва, че европейският опит на Мария Габриел „ ще бъде потребен за България “.

Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното осъществяване на нашата водеща иновационна стратегия „ Хоризонт Европа ", за мощния подтик на нововъведенията и започващите предприятия посредством Европейския съвет по нововъведенията и за персоналния ѝ ангажимент за триумфа на Европейската година на младежта “, разяснява тя.

Пожелавам на Мария Габриел всичко най-хубаво и съм уверена, че нейният европейски опит в този и в предходния колегиум на членовете на Комисията ще бъде потребен за България.

Считано от този миг, изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер и заместник-председателят Маргаритис Схинас поемат отговорност за ресора на комисар Габриел. Вестегер ще дава отговор за нововъведенията и научните проучвания, а Схинас – за образованието, културата и младежта.

Припомняме, че Мария Габриел бе излъчена от ГЕРБ за кандидат-премиер предходната седмица. До понеделник, когато мандатът на ГЕРБ публично бе връчен от президента Румен Радев, съгласно формалните известия Габриел бе в отпуск.

Дали тя ще успее да образува постоянно държавно управление, към момента не е ясно, само че Движение за права и свободи и „ ИТН “ към този момент показаха известна поддръжка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР