Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка

...
Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка
Коментари Харесай

Един еврокомисар на почивка в Банско приветства решението за Пирин

Еврокомисарят по районното развиване Корина Крецу, която е на отмора в Банско сега, е приветствала решението на кабинета на ексклузивен брифинг в града в четвъртък часове откакто кабинетът утвърди измененията в проекта за ръководство на националния парк, залагащ сечи и ново строителство в огромна повърхност от него.

В същото време в публично писмо на различен представител на Европейската комисия, от Брюксел декларират, че сходни промени в проект за ръководство на предпазени зони от Натура 2000, каквато е и Пирин, изискват задаължително подлагане на екологична оценка.

На брифинга в Банско през днешния ден са взели участие и министърът на туризма Николина Ангелкова, както и кметът на града Георги Икономов, които са били единомислещо " за " гласуваните ремонти в проекта на националния парк.

" Смятам, че днешното решение на държавното управление може да се смята като един коледен подарък и за Банско, и за района и за България като цяло и за Източна Европа, едно положително районно развиване ", декларира Крецу, представена от БиТиВи.

По думите й, представени от пресцентъра на Министерство на туризма, днешното решение ще разреши на Банско да се развие. " А за мен като отраслов еврокомисар е значимо районите да се развиват ", добавя тя. Според нея е от извънредно значение да има баланс сред развиване и съблюдаване на екологичните правила, както и да се резервира природата на Банско, с която градът е прочут.

Днешното решение на Министерски съвет ще подкрепи Банско да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация, е декларирал и министърът на туризма Николина Ангелковаи. " Тази опция е обвързвана и с една от главните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона ". Ангелкова е повторила и тезата, че построяването на втори кабинков въжен превоз ще даде опция за по-екологичен превоз до планината през цялата година. В същото време сега няма импортирано капиталово желание за създаване на втори въжен превоз над града.

Според Ангелкова точно новоприетите правила и режими в проекта ще разрешат подаване на капиталово намерениею. " Всяко бъдещо искане за създаване на втори кабинков въжен превоз или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като Оценка на въздействието върху околната среда ".

" Решението касае Банско, само че има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, " е коментирал кметът Георги Икономов, който също повтори, че всяко капиталово желание ще минава през всички нужни екологични оценки и ще бъде обезпечено спазването на законодателството. Той е безапелационен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от нужното.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (41)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР