Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер отрече на пресконференция днес, че

...
Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер отрече на пресконференция днес, че
Коментари Харесай

Еврокомисар Вестагер: ЕК не искала приватизация, а пълно разделяне на дейностите на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” извън БЕХ


Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер отхвърли на конференция през днешния ден, че Европейската комисия е желала от България да продаде газопреносната мрежа, приватизирайки " Булгартрансгаз ".

Дейностите на „ Булгаргаз” и „ Булгартрансгаз” е можело да бъдат разграничени и сдруженията да не са под една шапка. Това е изискала Европейската комисия от България, с цел да бъде реализирано съглашение и да не бъде наложена санкция на „ Български енергиен холдинг” (БЕХ) по делото за блокиране на достъпа на съперници до газова инфраструктура, изясни Вестагер.

„ Дейностите за доставката и транспорт на газ е можело да бъдат разграничени, можеше да се разделят в действителност, да нямат една " шапка ", уточни тя. По думите ѝ не е значимо дали това ще се случи на основата на публичен, частен или разбъркан бизнес. „ Истинското структурно разделяне бе значимо, с цел да се избегнат съгласуваните дейности, които попречват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти”, разясни еврокомисарят.

За нас бе значимо дейностите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да не се повтарят, тъй като бяха противозаконни, сподели тя и добави, че разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност. Според нас бе значимо да се промени структурата (на БЕХ), с цел да не се повтаря противозаконната активност. Продавачът взема решение на кого желае да продаде, това не е наше решение, разясни тя във връзка опцията дейностите в БЕХ да бъдат разграничени и отчасти приватизирани.

Може да кажете, че по аргументи, свързани със сигурността, не желаете даден покупател. Например, в случай че се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които покупател бе отхвърлян поради националната сигурност, уточни Вестагер.

Винаги се радваме да намерим решение посредством съглашение, в случай че то регистрира нашите паники, разясни още еврокомисарят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР