Еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер се противопостави вчера на исканията

...
Еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер се противопостави вчера на исканията
Коментари Харесай

Еврокомисарят по конкуренцията: Субсидиите няма да повишат конкурентоспособността на ЕС

Еврокомисарят само че конкуренцията Маргрете Вестагер се опълчи през вчерашния ден на настояванията от страна на Франция, Германия, Италия и други страни членки на Европейски Съюз за разпределяне на повече дотации на фирмите с аргумента, че такава изкуствена помощ няма за ускори конкурентоспособността на Съюза, съобщи " Ройтерс ", представена от медиите.

Думите на Вестагер идват в миг, когато Европейски Съюз търси отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията на стойност 430 милиарда $, който може да изкуши доста компании да се реалокират в Съединени американски щати.

" Има концепция да използваме държавната помощ, освен с цел да запълваме празнини в активността на частния бранш, само че и като основен инструмент за усилване на конкурентоспособността. Това няма да сработи ", съобщи Вестагер в границите на конференция, отдадена на държавната помощ в Европейски Съюз.

По думите ѝ дълготрайната конкурентоспособност разчита на постоянна и обективна конкуренция, както и на еднакъв старт в границите на общия пазар. А тя не може да се основава на " изкуствени, краткосрочни импулси, обезпечавани от дотациите ".

Според Вестагер безплодната конкуренция за дотации може да коства скъпо на данъкоплатците, а от нея ще завоюват едвам шепа компании и акционери.Американският президент Джо Байдън подписа през август така наречен Закон за понижаване на инфлацията, който пренасочва милиарди долари към " зелена " сила и вложения в обществената сфера.

Според Европейската комисия законът слага европейските компании в неподходящо състояние по отношение на американските им съперници. Европа се притеснява, че това може да докара до пренасяне на производства и загуба на работни места. Поради това от известно време Франция упорства за мощен общоевропейски отговор.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз възнамерява да улесни развиването на " зелената " си индустрия, подкрепяйки я с държавни помощи и посредством Европейски върховен фонд, с цел да попречи на компаниите да се реалокират в Съединените щати.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР