Евроизбори 2019 ЦИК показа бюлетината за евроизборите Тази година избирателят

...
Евроизбори 2019 ЦИК показа бюлетината за евроизборите Тази година избирателят
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетината за евроизборите

Евроизбори 2019 ЦИК сподели бюлетината за евроизборите Тази година гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого  Жанета Нейкова 2 май 2019, 16:17  ЦИК сподели бюлетината за евроизборите Източник: БГНЕС
лександър Андреев, член и представител на ЦИК, сподели пред публицисти през днешния ден пример на бюлетината за изборите за членове на Европейския парламент.

В съпоставяне с бюлетината от предходните избори за европарамент в тази има секция, в която гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три числа, до момента в който партиите и обединенията са с по две.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК
ЦИК сподели каква ще е бюлетината за евроизборите  В съпоставяне с бюлетината от предходните избори за европарамент, в тази има секция, в която гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три числа, до момента в който партиите и обединенията са с по две.  В съпоставяне с бюлетината от предходните избори за европарамент, в тази има секция, в която гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три числа, до момента в който партиите и обединенията са с по две.  В съпоставяне с бюлетината от предходните избори за европарамент, в тази има секция, в която гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три числа, до момента в който партиите и обединенията са с по две.  В съпоставяне с бюлетината от предходните избори за европарамент, в тази има секция, в която гласоподавателят може да уточни, че не поддържа никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три числа, до момента в който партиите и обединенията са с по две.
Сгъването на бюлетината ще се прави по хоризонтала като остава открит номерът, с цел да може да бъде обособен. След като гласоподавателят гласоподава, излиза от тъмната стаичка със сгъната бюлетина, дава я на член на СИК, който слага щемпел на гърба й. След това гласоподавателят пуска бюлетината в изборната кутия. Бюлетината има отбрани от фалшификации, сподели Александър Андреев, само че не даде детайлности какви са те.

Днес ЦИК дефинира и способа за пакетирането на изборните бумаги и материали, заяви Андреев.

Това е основна част от методическите инструкции към РИК и СИК, акцентира той. Навсякъде в страната към този момент са назначени секционните и районните изборни комисии. ЦИК се е намесила след две тъжби за състава на СИК, като е осигурила представителност на парламентарно показаните партии.

На 30 април изтече срокът за подаване на заявки за разкриване на секции за гласоподаване отвън страната.

Такива секции могат да се откриват отвън дипломатическите и консулски представителства след подадени най-малко 60 заявки. Към момента са постъпили 8671 заявки, от които през страницата на ЦИК - 8327, а през Министерство на външните работи - 344. Неуспешно подадените или с неточности заявки са 745, само че това не е окончателната численост, тъй като инспекцията на заявките продължава до на следващия ден, 3 май, в това число. До 4 май ЦИК би трябвало да дефинира броя на секциите и местата отвън страната, където ще може да се гласоподава за европарламент. Андреев изрази вяра още на следващия ден да се вземе такова решение. Консулатации за членовете на СИК отвън страната би трябвало да се проведат до 9 май.

До 11 май могат да бъдат подавани заявки за гласоподаване на друго място.

Такова уверение могат да изискат членовете на СИК, ЦИК, наблюдаващите на изборите и претендентите. Подаването на заявление за гласоподаване по сегашен, а не по непрекъснат адрес, става в общинските администрации до 11 май, по сегашен адрес, добави Андреев.

До 11 май гласоподавателите с увреждания могат да изискат да гласоподават с преносима кутия като към настояването се ползва решение на НЕЛК или на ТЕЛК. Заявлението може да се подаде документално или по електронен път на страницата на общината. Ако в обитаемото място има към този момент секция с преносима изборна кутия, хората с увреждания могат да изискат да се включат в листата пет дни преди изборите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР