В близо 40% от секциите, където е имало машинно гласуване,

...
В близо 40% от секциите, където е имало машинно гласуване,
Коментари Харесай

Грешки с преференциите компрометират машинното гласуване

В близо 40% от секциите, където е имало машинно гласоподаване, преференциите на гласоподавателите не са регистрирани правилно. Това демонстрира разбор на изборните резултати, показан във вторник от Института за развиване на обществената среда. Данните демонстрират, че в 1139 от 3000 секции с машини за гласоподаване има механически неточности, цялостна липса на преместване на преференциите от протоколите от машинния избор или частични неналичия. Това се е случило, макар двойната инспекция на Районните изборни комисии (РИК) и Централната изборна комисия (ЦИК).

Ива Лазарова от института изяснява грешките с дребното време за образование и подготовка на членовете на комисиите, както и неналичието на обособена рубрика в протоколите за преференциите от машинното гласоподаване.

За евроизборите бе обезпечено машинно гласоподаване в 3000 секции. С машини са дали своят вот близо 160 000 жители или 8% от всички, упражнили правото си на глас.

Институтът за развиване на обществената среда показва, че машинното гласоподаване е било ненапълно саботирано поради сериозна неточност на районните изборни комисии. В 5.3% от секциите машините не са употребявани нито един път, тъй като хората са се тормозили, че се вижда по какъв начин гласоподават. Наблюдатели на института са снимали по какъв начин в секции във Враца, Перник и Монтана машините са с екран към изборните комисии или сложени зад кашони.

Най-много са се възползвали от машинното гласоподаване жителите на София и огромните градове, на възраст сред 18 и 30 години и високообразованите. Сред претекстовете им да изберат машинно гласоподаване са, че е по-лесно и бързо и че няма опция за фалшификации. Аргументите против машинния избор са страховете от неточност и още веднъж опцията за операции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР