Еврохолд България АД, отчита рекордни приходи през 2019 г., показва

...
Еврохолд България АД, отчита рекордни приходи през 2019 г., показва
Коментари Харесай

Застрахователният бизнес на Еврохолд постави рекорд

Еврохолд България АД, регистрира рекордни доходи през 2019 година, демонстрира годишният неодитиран консолидиран доклад на сдружението, оповестен на БФБ. Резултатът се дължи на растежа на всички основни бизнес сегменти, в които холдингът оперира, като продължава да уголемява активността си в района и да покачва оперативната си доходност.

Консолидираните доходи на Еврохолд за миналата година се усилват с 26% за година - до 1.6 милиарда лева, което е рекордна стойност в историята на компанията. Консолидираната оперативна облага на холдинга се покачва минимално - с 0.4% на годишна база, до малко над 51 млн. лв.. Ако се приспадне неконсолидирания действен резултат на компанията-майка, облагата от съществена активност на дъщерните подразделения на групата пораства със 73% по отношение на 2018 година, до 55.7 млн. лв.. Оперативната облага от застрахователна активност се удвоява за година до 32.5 млн. лв..
Нетната консолидирана облага на Еврохолд понижава от 16.9 млн. лева до малко над 8 млн. лева, което се дължи напълно на резултата на дружеството-майка на неконсолидирана основа. Консолидираните активи на холдинга доближават 1.5 милиарда лева, което е покачване със 7% на годишна база.

Застрахователната активност способства най-вече за растежа на холдинга

Приходите от този сегмент за първи път в историята на компанията надвишават 1 милиарда лева, достигайки 1.3 милиарда - с 33% повече по отношение на 2018-а. Консолидираният премиен доход на Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), в която са съсредоточени всички дъщерни застрахователни сдружения на холдинга, се покачва с 32% за година, до 848 млн. лв.. Консолидираната облага преди налози на ЕИГ нараства повече от два пъти - до 21.6 млн. лв..
За постигнатите резултати способстват доста новопридобитите застрахователни сдружения в Централна, Югоизточна, и ИЕ и Източна Европа и страните от Оперативно-наблюдателно дело. Украинската ЕТI, профилирана в туристически застраховки, записва 50% растеж на брутния си премиен доход до 21.5 млн. лева и облага преди налози от 4 млн. лв.. Другата украинска компания на ЕИГ - Евроинс Украйна, регистрира 7% повече записани брутни награди до 17 млн. лева Евроинс Русия записва 56 млн. лева доходи от застрахователни награди и облага преди налози в размер на 1.1 млн. лева Eвроинс Северна Македония бележи годишен растеж от 21% на брутния си премиен доход до 26 млн. лева и 23% растеж на облагата си преди налози до 1.6 млн. лева Евроинс Грузия усилва приходите си от награди с 57% за година до 10.5 млн. лв..
Най-голямата компания в структурата на ЕИГ - Евроинс Румъния, покачва брутния си премиен доход с 25% - до 530 млн. лв.. Следващата по величина застрахователна компания на групата - Евроинс България, осъществя 41% нарастване на брутния си премиен доход за година до 243 млн. лева, като в този резултат е включен и приноса от активността в Гърция и Полша, която българското сдружение развива по линия на свободата на определяне и даване на услуги.

Автомобилният бизнес също е в напредък

Автомобилният бизнес на Еврохолд, опериращ под марката Авто Юнион АД, е другото главно бизнес направление на холдинга, което усъвършенства доста оперативната си доходност. Оперативната облага в този сегмент пораства с 64% за година - до 15.8 млн. лева при 10% растеж на приходите, до малко над 257 млн. лв..
"С постигнатите резултати през 2019 година затвърждаваме позитивния тренд в нашето развиване през последните 3 години и продължаваме да развиваме и разширяваме устойчиво бизнеса си в Централна и Югоизточна Европа, както и в страните от Оперативно-наблюдателно дело. Следваме тактиката си за преобразяване на Евроинс Иншурънс Груп в една от водещите самостоятелни застрахователни групи в района, а новопридобитите от нас компании в бранша в района към този момент способстват позитивно за растежа на холдинга. Също по този начин се стремим да покачваме непрестанно оперативната ни доходност ", разяснява ръководителят на УС на Еврохолд Кирил Бошов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР