Евродепутатите поискаха разследване на практиките, разкрити в схемата Азербайджанска пералня,

...
Евродепутатите поискаха разследване на практиките, разкрити в схемата Азербайджанска пералня,
Коментари Харесай

Евродепутатите поискаха разследване на Азербайджанската пералня

Евродепутатите желаеха следствие на практиките, разкрити в схемата " Азербайджанска пералня ", и осъдиха опитите на диктаторски режими да въздействат на европейския развой на взимане на решения посредством противозаконни средства.

Корупцията е една от най-пренебрегваните аргументи за нарушение на човешките права и Европейският съюз би трябвало да насърчава интернационалното съдействие за битка с нея. Затова евродепутатите приканват Европейски Съюз да:

‒ обезпечи използването на съществуващите антикорупционни конвенции;

‒ добави антикорупционна уговорка към споразуменията с трети страни;

‒ следи непрекъснато и от близко плановете, финансирани от Европейски Съюз, в съдействие с локални антикорупционни агенции;

‒ употребява наказания като последна мярка или да стопира съглашения при положение на систематична корупция, водеща до съществени нарушавания на правата на човека;

‒ поддържа и пази самостоятелните медии, публични организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция макар заплахата от репресии;

‒ показа пред Съвета листата " Магнитски ", съдържащ имената на 32 съветски публични лица, които са виновни за гибелта на юриста Сергей Магнитски, с цел да може този лист да бъде признат допустимо най-скоро и да се наложат наказания против тези лица.

Докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва) сподели: " След " Люкслийкс ", " Панамалийкс ", съветските и азербайджанските перални ние осъзнаваме, че корупцията се простира оттатък държавните граници и има трагични последствия за политически решения. Чрез този отчет ние призоваваме за поддържането на допустимо най-високите стандарти на нравственос и бистрота в интернационалните и националните органи, както и Европейски Съюз да сътвори правна рамка за въздържане на всяка форма на корупция и машинация ". Между 179 млн. и 990 млн. евро коства корупцията в Европейски Съюз на Брутният вътрешен продукт всяка година.

Името на българският представител в Европейската банка за възобновяване и развиване Калин Митрев бе забъркано в в следствие на лондонския в. " Гардиън ", че е част от огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан са плащали на политици и публицисти в лобистка акция за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Митрев е брачен партньор на генералния шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Британската медия условно назовава схемата " Азербайджанската пералня ". Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник " Берлингске " и споделени с Проекта за следствие на корупция и проведена престъпност (OCCRP), " Гардиън " и други медии. Информацията обгръща 30-месечен интервал. В обявата се споделя, че Митрев е получил най-малко 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската компания " Авуар " (Avuar Co).

" Не укривам, че съм получил пари. Те са декларирани и са им платени налози ", добави Калин Митрев и добави, че няма терзания от разпоредената инспекция от финансовия министър Владислав Горанов.

Той посочи, че преди да стартира работа в Европейската банка за развиване е правил консултантска активност и е обикновено да е получил някакво възнаграждение. По думите му е бил най-малко 10 пъти в Азербайджан, като първото му посещаване е било през 2002 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР