Евродепутати призоваха двамата най-висши представители на блока да обяснят разрастващия

...
Евродепутати призоваха двамата най-висши представители на блока да обяснят разрастващия
Коментари Харесай

Евродепутати искат отговори заради дивангейт на Турция

Евродепутати приканиха двамата най-висши представители на блока да обяснят разрастващия се дипломатически скандал, при който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на диалози с президента на Турция.

Фурорът - наименуван " дивангейт " в интернет - провокира голям брой обвинявания за отношението на Анкара към дамите и Европейски Съюз, сексизма в Брюксел и вътрешнополитически разногласия сред институциите на Общността.

Всичко се концентрира върху неуместен миг при започване на договарянията сред Фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник.

Докато двамата мъже водачи заеха единствените два стола, Фон дер Лайен остана да стои ПРАВА, преди да бъде отпратена на близкия диван.

" Отношенията сред Европейски Съюз и Турция са от решаващо значение. Но единството на Европейски Съюз и зачитането на правата на индивида, в това число правата на дамите, също са от основно значение ", написа в " Туитър " испанският евродепутат Ираче Гарсия Перес, началник на групата на социалистите и демократите в Европарламента.

Тя съобщи, че е поискала диалог с Фон дер Лайен и Мишел " за изясняване на случилото се и по какъв начин да се зачитат институциите на Европейски Съюз ".

Този апел беше още един от водача на фракцията на Европейската национална партия Манфред Вебер, който съобщи пред " Политико ", че пътуването до Анкара се е трансформирало в " знак на разцепление " сред висшите представители на Европейски Съюз.

Срещата с Ердоган пристигна в внимателен миг, когато Европейски Съюз и Турция се пробват да възстановят връзките, разтърсени от възобновеното напрежение предходната година.

Фон дер Лайен, първата жена началник на Европейската комисия, акцентира загрижеността на Брюксел по отношение на правата на дамите, откакто Ердоган се отдръпна от Истанбулската спогодба за попречване на насилието над дами и деца.

Нейният представител разкритикува дипломатическия гаф, само че съобщи, че е упорствала да се заеме с трънливия въпрос за връзките с Анкара, вместо да излезе от срещата.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу отклони виновността от Анкара и съобщи, че разположението на местата за сядане е направено " в сходство с предлагането на Европейски Съюз. Точка ".

Мишел беше неодобрен остро в Брюксел за това, че наподобява не е подкрепил сътрудника си и с подготвеност е приел единственото свободно място.

В обява във Фейсбук той настоя, че " нищо не е по-далеч от действителността или най-дълбоките ми усеща " и сподели, че " съжаляващата " сцена се свежда до гаф на турския протокол.

Скандалът провокира недоволства от цяла Европа във връзка с това, което се преглежда като единствено последният образец за усилени външнополитически старания на Европейски Съюз.

" Това са изображения, които нараняват. Не желая наивна Европа ", посочи френският министър по европейските работи Клеман Бон, като добави: " Имаме работа със събеседници, които знаят цената на знаците. Трябва да бъдем доста по-твърди. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР