Евродепутати от България и Румъния протестираха срещу ветото на Австрия

...
Евродепутати от България и Румъния протестираха срещу ветото на Австрия
Коментари Харесай

Демонстрация на евродепутати в Австрия настоя България и Румъния да влязат в Шенген

Евродепутати от България и Румъния стачкуваха против ветото на Австрия за приемане на двете страни в безвизовото Шенгенско пространство , заяви Българска телеграфна агенция в понеделник. Акцията се организира пред Министерството на външните работи във Виена .

Новината идва няколко дни откакто българският министър председател Николай Денков изиска от Европейския парламент (ЕП) като гаранция против въздействието на Русия .

Членството в Шенген е дългогодишна цел на България, само че досега Австрия и Нидерландия отхвърлят да го позволен и постановат несъгласие на присъединението. Основната причина за това са проблемите, които двете страни виждат в защитата на границата на България с Турция. Срещу участието на Румъния в Шенген се афишира единствено Австрия.

Депутатите от Екологичен потенциал, които се включиха в демонстрацията в понеделник, са от демократичната група на „ Обнови Европа “ .

От българска страна най-активен беше евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук , а от румънска страна се включи евродепутатът Влад Ботош . Активисти на австрийската партия „ Неос “ също поддържаха акцията.

„ Призоваваме австрийското държавно управление да не употребява ветото за вътрешнополитически цели, търсейки основаването на „ чувство “ за сигурност на гърба на България и Румъния “, написа Кючук в обява във Facebook и добави, че външната граница на Европейски Съюз ще бъде охранявана по-добре, в случай че България стане част от Шенген.

Българският евродепутат изрази убеждението си, че България може да взе участие в разрешаването на проблемите, поради които Австрия не поддържа присъединението на страната към Шенген.

Пред Българска телеграфна агенция той добави, че акцията е ориентирана към представителите на австрийските политически и стопански среди и цели да притегли тяхното внимание към казуса с отхвърли от присъединението на София и Букурещ.

„ Европа и Австрия са по-силни с Румъния и България в Шенгенското пространство “, сподели и румънският евродепутат Ботош.

Членството на България и Румъния отпадна от дневния ред на съвещанието на министрите на вътрешните работи на страните от Европейски Съюз, което се организира в понеделник и вторник.

Според протестиращите евродепутати това отпадане не е безусловно неприятна вест, тъй като се усеща смяна от страна на Австрия по отношение на България и Румъния.

Кючук обаче не счита, че демонстрацията ще притегли вниманието на австрийското външно миистерство. Въпреки това той възприема акцията като „ допълнение на напъните на българската страна за реализирането на тази национална цел “ - участието в Шенген.

Присъединяването на България към Шенген е една от главните цели, сложени от държавното управление на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, което се употребява и с поддръжката на Движение за права и свободи.

Срещу присъдиняването на България, като Австрия е срещу участието и на Румъния.

През юли Европейската комисия и нейната председателка да вдигнат ветото върху присъединението на София и Букурещ.

Този месец се чака това предложение да бъде гласувано от страните членки на Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР