Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев направи изказване в Европейския

...
Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев направи изказване в Европейския
Коментари Харесай

Радан Кънев предупреди ЕП, че изборът на Гешев може да отприщи беззаконие

Евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев направи изявление в Европейския парламент (ЕП) във връзка идния избор на нов основен прокурор в България, за който има единствено един претендент – Иван Гешев.

" В България следва избор на основен прокурор, с на практика неограничени пълномощия и седемгодишен мандат, без опция за предварителното му преустановяване. Единственият претендент за тази позиция нападна в своята стратегия правилото на разделяне на управляващите и заплашва независимостта на съда ", сподели Кънев пред Екологичен потенциал. С тази свои думи той напомни изявлението на Гешев, че не е последовател на разделянето на управляващите, прокламирано от " десните екстремисти ".

Той описа и за опита дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефира на БНР най-малко до избирането на Гешев за основен прокурор, както и за последвалото безпрецедентъното замлъкване на стратегия " Хоризонт ":

" Не по-малко тревожни са трендовете на невиждан напън върху медиите. Натиск да се показва само обвинителната позиция по съответни каузи и по този метод да се трансформират в страна в наказателния развой. И напън върху медиите да уволняват сериозни към прокуратурата български публицисти. Натиск, който докара до невиждано събитие за последните 100 години – прекъсване на излъчването на сигнала на националното радио ", уточни Радан Кънев.

Според него сходен избор е знак за институционална рецесия. " Аз съм мощно угрижен, че това ще отприщи вълна от безвластие в моята татковина. Проблем, който не е единствено мой, не е единствено български, а е и общоевропейски ", приключва изявлението си Кънев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР