Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа“ Илхан Кючюк бе домакин на СОФИЙСКИ

...
Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа“ Илхан Кючюк бе домакин на СОФИЙСКИ
Коментари Харесай

Кючюк: България може да бъде регионален лидер

Евродепутатът на ДПС/„ Обнови Европа “ Илхан Кючюк бе хазаин на „ СОФИЙСКИ ФОРУМ ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ “. Събитието се състоя в хибриден формат в София, при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Форумът се организира под мотото: „ Време за възобновяване на доверието “ и задачата му бе да се дискутират основни въпроси за Западните Балкани и да се сложи акцент на преговорния развой за присъединение на района към Европейски Съюз. Събитието се провежда в партньорство с фондация „ Либерална интеграция “ и Европейския демократичен конгрес.



 



„ Председателството на България на Европейски Съюз през 2018 година сложи като значим приоритет интеграцията на Западните Балкани и считам, че е време да се намерения по-сериозно по какъв начин да бъде възобновено доверието. Между България и Република Северна Македония диалогът би трябвало да е другарски. След 15 години участие на страната ни в Европейски Съюз, мощно имам вяра, че България може да се потвърди като районен водач и със своя неповторим етнически модел и опит, да послужи като образец за страните от Западните Балкани, тъй като стратегическият интерес на България е Република Северна Македония да бъде част от цивилизационното семейство на Европейски Съюз. Приоритет на нас либералите е страните от Западните Балкани да станат част от Съюза “, съобщи Кючюк при разкриване на събитието.

Евродепутатът акцентира, че историческият диалог е значим, само че този за бъдещето би трябвало да бъде с приоритет. По думите му преди Европейски Съюз да е геополитически състезател, би трябвало да е политически подобен. Западните Балкани би трябвало да вземат участие интензивно в дебата, наедно, в процеса на взимане на решения. Кючюк изрично съобщи, че чака резултатите от форума да бъдат в позитивна тенденция за всички заинтригувани страни и той да стане регулярен.

Участие в събитието взе и комисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи, който в онлайн изявление съобщи: " Всички ние сме част от един континент, който е с едно общо бъдеще! " Според него има същинска ангажираност в района за евроинтеграцията. Създаден е стопански и капиталов проект за Западните Балкани - до 30 милиарда евро вложения ще бъдат мобилизирани през идващите години. Според еврокомисаря желанието на Европейска комисия е да се ускорят договарянията, да бъдат регистрирани промените и напредъкът на страните, с цел да могат публично да стартират договарянията.

Участие във форума взеха Даниел Кадик, изпълнителен шеф на Европейския демократичен конгрес, Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, проф. Владо Бучковски, специфичен делегат на Република Северна Македония за България и специалисти в разнообразни области на външната политика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР