Евродепутатът Александър Йорданов, който е и председател на 36-ото Народно

...
Евродепутатът Александър Йорданов, който е и председател на 36-ото Народно
Коментари Харесай

Александър Йорданов пред ПИК за ротацията на председателя на НС: Това е абсурд, който ни напомня за комунистическите лъжи за равенството! Тези хора принизяват парламента

Евродепутатът Александър Йорданов, който е и ръководител на 36-ото Народно заседание и народен представител в 7-ото Велико национално заседание, разяснява извънредно пред ПИК на четворната коалиция за ротация на ръководителя на идващия парламент. Пред медията ни Йорданов разгласи схемата за абсур, който ще принизи още повече парламентарната институция.

- Г-н Йорданов, по какъв начин ще коментирате появилите се информации, че бъдещата четворна коалиция в лицето на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България се е договорила да сменя ръководителя на Народното събрание на ротационен принцип, като всяка партия да получава поста за 1 година?
свързани новини60398преди 7 часа138843преди 20 часа
- Нямам информация до каква степен това е действителна теза, а не някаква поредна за българската политическа реалност политическа смешка. Ако това някой го мисли съществено, аз го намирам за неуместно. И не е належащо кой знае каква сериозна обосновка.

Не може една партия, която има единствено 26 депутати, т.е. толкоз малко доверие е получила от българските жители, да има ръководител на Народното събрание, който по Конституция е еднакъв с президента и е пръв всред всички останали народни представители. Нещо повече. Той има избрани отговорности съгласно Конституцията, които даже надвишават работата му като ръководител на институцията Народно заседание.

Затова и такова делене съгласно броя на парламентарните групи и съгласно това по какъв начин са се коалирали едни или други политически сили, е извънредно нелогично. То е и недемократично.
свързани новини148978преди 21 часа
- Досега случвало ли се е нещо сходно в демократичната ни история?

- Не. Досега не е имала такава процедура. Вярно е, че в Европейския парламент има процедура, която обаче към момента не е осъществена. Екологичен потенциал, който избрахме през 2019 година, когато трябваше да избере своя ръководител, се реализира съгласие сред политическите групи, от една страна на победилата политическа мощ ЕНП, а въпреки това на изгубилата политическа мощ - Социалдемократическият съюз, че председателството ще бъде разграничено поравно през 2 и половина години. И се реализира схващане, че първият ръководител на Народното събрание ще бъде от изгубилата политическа мощ, т.е. от Социалдемократическия съюз.

Ако използван безусловно този европейски опит, то редно би било да предложат на изгубилата политическа партия да поеме председателството на Народното събрание най-малко през една част от мандата.

- Визирате ГЕРБ-СДС?

- Разбира се. Визирам ГЕРБ-СДС, които изгубиха последните избори. Ако предложим безусловно европейската процедура, би трябвало да се постъпи по този метод. Буквално предходната седмица в Страсбург ЕНП дефинира своя представител за ръководител на Народното събрание. Това е една евродепутатка от Малта, госпожа Роберта Мецола, която е и огромен другар на България.

Ако се извърши договореността отпреди 2 години и половина, от новата година Европейският парламент ще има нов ръководител.

Затова е и изцяло неуместно това, което у нас се обмисля за ротационен принцип през година на ръководителите на Народното събрание. Това принизява парламентарната институция, омекотява въобще ролята на политическото в публичния живот и ще ни покаже като една карикатурна страна в очите на целия свят.

- Не наподобява ли тази ротация на някаква безпринципна сделка, чиято цел е всяка партия да се докопа до председателския пост в Народното събрание?

- Това е парадокс, който ни припомня за комунистическите неистини за равенството - на всички да бъде поравно. Всеки да си има по един ръководител, с цел да бъде задоволен. Само че такава игра с парламентаризма просто е неприемлива.

Много значимо е още на следващия ден на първото съвещание, когато се избере ръководител, това да бъде ръководител, който да има тежест, да има престиж, да внушава доверие в институцията Народно заседание. А по какъв начин може да внушава доверие ръководител, за който хората ще знаят, че той е краткотраен - от през днешния ден до на следващия ден, за една година. Това е подценяваме на самата роля на ръководителя на Народното събрание.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР